avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Buna.M-am nascut in 20 sept. 1955 si lucrez ca educatoare de la 1 sept 1975,fara intrerupere. va rog sa-mi raspundeti daca ma pot pensiona anticipat,avand o vechime de 34 ani si 2 luni la 1 noiembrie 2009 iar motivele pentru care solicit pensia anticipata fiind deteriorarea starii de sanatate.daca DA,care sant conditiile,cand tre sa-mi depun dosarul,si care ar fi penalizarea.va multumesc
Cel mai recent răspuns: nelli , utilizator 01:17, 25 Noiembrie 2009
Pensia atincipata
Acest sistem da posibilitatea angajatilor care au depasit stagiul de cotizare cu cel putin 10 ani sa solicite pensionarea anticipata cu cel mult 5 ani înainte de a îndeplini vârsta standard.
La stabilirea stagiului de cotizare în vederea pensionarii anticipate, NU SE IAU IN CALCUL perioadele similare privind: perioada de studii universitare, stagiul de militar în termen si perioada cât a primit pensie de invaliditate.
La data îndeplinirii condiţiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă,în conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipată devine pensie pentru limită de vârstăşi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limită de vârstă făcându-se la cerere

Pensia anticipata partial
Asiguraţii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum şi cei care au
depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 10 ani pot solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere perioadele asimilate prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu cares-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2.
[ link extern ]
~ Conținut șters la cerere ~
1. Pe scurt, puteti beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta incepand cu septembrie 2015, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
- pensie anticipata partiala incepand cu septembrie 2010, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.

2. Daca va pensionati anticipat partial in septembrie 2010, cand veti avea o vechime de 35 de ani, veti avea o penalizare de 0,25% pentru fiecare luna de anticipare, 60x0,25%=15% penalizare.
3. Daca se modifica legea pensiilor, vom mai vedea atunci.
4. Dosarul il puteti depune incepand cu 20 septembrie 2010.

Buna.M-am nascut in 20 sept. 1955 si lucrez ca educatoare de la 1 sept 1975,fara intrerupere. va rog sa-mi raspundeti daca ma pot pensiona anticipat,avand o vechime de 34 ani si 2 luni la 1 noiembrie 2009 iar motivele pentru care solicit pensia anticipata fiind deteriorarea starii de sanatate.daca DA,care sant conditiile,cand tre sa-mi depun dosarul,si care ar fi penalizarea.va multumesc

In cazul in care pana in septembrie 2010, obligata datorita starii deteriorate de sanatate sa depasesc nr de 90 zile de foaie de boala, si ca urmare sa intru in pensie de boala, am dreptul ca dupa 20 sept. 2011 sa solicit pensie anticipata? sau in august 2011, am sansa de a intra in pensie anticipata din pensie de boala, in cazul in care medicul ma considera vindecata?
In cazul reducerii varstei de pensionare conform prevederilor legii 19/2000, la ce se refera urmatoarele conditii, mai concret ? -lucrul in conditii deosebite
-lucrul in conditii speciale
Daca ma incadrez in aceste conditii deosebite, as avea sansa sa primesc pensie anticipata si inainte de septembrie 2010?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vârsta pensionare roman gheorghe roman gheorghe Învăţătoare, născută la data de 01 01 1955, lucrez din data de 01 09 1975 , la ce dată pot ieşi la pensie anticipată fără diminuare din pensie? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata ContSters281602 ContSters281602 M-am nascut in martie 1955 si lucrez ca invatatoare de la 1 septembrie 1975. Am intrerupt munca doar pentru cele doua concedii de maternitate si pentru ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? rupa rupa am vîrsta de 59 ani (13/09/1955). si ca vechime în munca 37 ani . Întrbabare - cind aș putea sa ma pensionez , indiferent de tipul de pensionare / ... (vezi toată discuția)