avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... soc cu datorii
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

soc cu datorii

Buna Ziua
Am o societate in Galati cu datorii catre finante si cativa furnizori . Din aceasta luna am inceput sa platesc datoriile catre finante in liita posibilitatilor mele cam 2000 lei pe luna . Una din probleme ar fi penalitatile care apropape egaleaza datoria catre finante - Ce as putea face sa pot stopa cresterea penalitatilor?
Cea de-a doua problema ar fi legata de un furnizor caruia as mai avea de dat cam 26000 lei, din marfa care a expirat . Eu am anuntat furnizorul inca din decembrie 2007 prin cateva instiintari trimise prin curier ca am probleme cu firma si as vrea sa fac retur la marfa care in acel moment era in termen dar pana februarie 2009 m-au plimbat de la un director la altul si nu s-a luat nici o masura . Ce pot face si in aceasta situatie , mentionez ca pe parcursul acestor ani am tot platit dar momentan nu mai am din ce.

va multumesc

Cel mai recent răspuns: stefanitaorzan , utilizator 10:11, 17 Decembrie 2009
in prima problema ar trebui sa incercati o "negociere" si reesalonare a datoriilor
(se poarta la societati mari, nu vad de ce nu s-ar putea aplica si la cele mai mici...:rolleyes: ) In legatura cu penalitatile, tot cu ei trebuie sa le lamuriti.Nu cred ca veti reusi sa scapati de penalitatile aferente, dar cred ca puteti "negocia" situatia.Aceeasi problema si cu furnizorul.Nu uitati,orice se poate negocia:thumbup:
,dar aveti nevoie de tact si intelepciune sau de ajutor de specialitate.
va dorim succes
Cred ca majorarile la bugetul statului nu le puteti stopa pana nu achitati toate restantele.
Pt problema cu furnizorul, daca aveti instiintare trimisa cu confirmare de primire prin care le-ati comunicat ca doriti sa faceti retur de marfa e ok. Trebuie avut in vedere si ce clauze contractuale aveti pentru returul de marfa. In ce conditii este dispus furnizorul sa isi ia marfa inapoi. Contractul comercial este foarte important si daca ajungeti in litigiu cu furnizorul, la fel de important este avocatul care va reprezinta. :D
Succes!
Pentru a stopa penalitatile fata de datoria de la finante, platiti si stingeti datoria in sine si apoi incepeti sa platiti penalitatile. Specificati permanent pe ordinele de plata exact ce reprezinta suma tocmai pentru nu a lasa posibilitatea celor de la finante sa inregistreze altfel si sa va calculeze penalitati permanent. Fata de furnizor incercati intelegere amiabila, retur, plata esalonata.
din pacate nu exista o ordonanta de guvern care sa stopeze calculul majorarilor de 0,1% pe zi pentru neachitarea la termen a obligatiilor fiscale.
chiar si celebra ordonanta 92/2009 privind amanarea la plata a datoriilor nu va scuteste de plata majorarilor de intarziere.
daca ati semnat un angajament de plata cu administratia financiara este foarte bine atat timp cat nu se continua masurile de executare silita prin blocarea conturilor bancare si chiar sechestrarea activelor societatii dvs. (masuri de executare prevazute de codul de procedura fiscala)

ar fi ideal sa achitati numai debitele, pentru care se calculeaza majorari de intarziere si sa lasati majorarile la final, dar acest lucru nu este posibil deoarece aici intervine ordinea stingerii datoriilor, care se realizeaza in functie de vechime, mai intai creanta principala si apoi accesoriile, adica majorarile. (cf OG 92/2003)

de exemplu daca pentru impozitul pe salarii aveti :

declaratia 100 din 25.06.2009, suma de plata 1.200 lei pt care s-au calculat majorari de 180 lei (aprox. 150 zile x 0,1% pe zi)
declaratia 100 din 25.07.2009, suma de plata 1.200 lei pt care s-au calculat majorari de 144 lei (aprox. 120 zile x 0,1% pe zi)
....................................................................................
si rationamentul poate continua, iar acum achitati suma de, 2.000 lei, asa cum ati precizat, fiscul va stinge creanta principala de 1.200 lei aferenta decl. din 25.06, apoi majorarile aferente de 180 lei si apoi restul de 620 lei din decl. din 25.07 si astfel, pentru suma de 580 lei ramasa (1200-620 decl din 25.07) se vor calcula in continuare majorari.

in ceea ce priveste furnizorul, aici va poate ajuta un coleg jurist, cu privire la litigiile dintre agenti economici.
oricum nu se pune problema formularii unei cereri de intrare in insolventa din partea furnizorului, deoarece pragul minim al creantei este de 30.000 lei, conform prevederilor legii 85/2006 privind procedura insolventei.

Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
danike, utilizator
Mutumesc pentru raspuns
Sa inteleg ca la penalitati nu se mai aplica alte penalitati?

Alte discuții în legătură

Majorari de intirziere barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Ma aflu in urmatoarea situatie: In 2007 in situatia:FISA SINTETICA TOTALA ptr. neplata TVA de 10700, mi s-a calculat o dobinda de : 660 lei ... (vezi toată discuția)
Penalitati neplata tva gabrielamaria gabrielamaria Buna ziua, nu ma pricep la contabilitate, insa familia are un SRL (la care sunt si eu administrator) si avem de platit TVA in valoare de 14000 lei. Imi puteti ... (vezi toată discuția)
Metoda de calcul cipry_blue cipry_blue Imi poate explica cineva cum se calculeaza sau unde gasesc metoda de calcul pentru impozitul pe profit, inclusiv cum se aplica penalitati. Ma refer la o firma ... (vezi toată discuția)