O societate comerciala presteaza activitati de leasing de personal.
Facturile emise clientilor includ, pe langa comisionul de intermediere si cheltuielile cu angajatii care lucreaza la utilizator. Care este baza impozabila, avand in vedere ca societatea este platitoare de impozit pe venit?
Pentru agentul de munca temporara, cheltuielile cu salarii, diurna, contributii etc. sunt cheltuieli ale societatii si au in contrapartida veniturile obtinute din punerea la dispozitie a fortei de munca.
Comisionul este doar un element al costului serviciului facturat, impreuna cu salariile, contributiile etc.
Nu vorbim despre o refacturare a cheltuielilor cu salariatii, ci despre facturarea intregului serviciu de punere la dispozitie a salariatilor proprii.
In Normele metodologice de aplicare a art. 286 din Codul fiscal se precizeaza:
“(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.”
Cheltuielile cu salariile si contributiile sunt efectuate de firma dvs. pentru angajatii proprii, nu pentru angajatii altcuiva, nefiind deci cheltuieli facute pe numele dvs., dar in contul altei persoane.
Pentru agentul de munca temporara veniturile sunt reprezentate de intreaga suma facturata (nu doar comisionul).