1. Sunt casatorita de 4 ani, fara copii si vreau sa divortez ptr ca nu mai pot trai cu el. Lipseste noptile de acasa, pleaca la munte fara mine dar nu are rost sa detaliez. Ideea este ca as vrea sa ma mut inapoi la parintii mei inainte de a introduce actiunea de divort. Se poate?
2. El nu vrea sa divortam de comun acord dar spune ca pot sa iau ce vreau din casa daca plec. E bine sa impart ce avem in comun asa cum mi se pare echitabil si sa fac un inscris pe care sa il semnam amandoi?
3. Daca nu vrea sa vina la termenul de judecata, poate face o procura notariala prin care sa desemneze pe altcineva sa se prezinte in locul lui?
4. Daca solicit divortul de comun acord si pe parscurs se razgandeste, aceeasi actiune pot sa o transform in cerere de desfacere a casatoriei din vina lui?
Multumesc mult.
Multumesc mult ptr sfaturi!
Problema e ca ori face pe nebunu, ori e foarte comod ptr el sa ma ocup eu de tot. Mai mult ca sigur ca nu se va deplasa cu mine sa depunem actiunea si atunci nu stiu ce am de facut. Sa cer mai intai desfacerea casatoriei din vina lui si apoi, daca se hotaraste sa ma onoreze cu prezenta macar acolo, sa cerem divortul cu acordul ambelor parti? Adica se poate asa? Sau cum ar fi mai bine?
investiti instanta cu actiunea de divort , intemeiata pe culpa exclusiva a sotului parat . in acest caz nu este necesar sa se prezinte .
daca insa se razgandeste si este de acord cu desfacerea casatoriei de comun acord, instanta va proceda in acest sens .
va trebui sa se prezinte personal insa. ;)
Daca investesc actiunea pe culpa exclusiva a sotului meu, banuiesc ca ma pot descurca si singura in prima instanta, in senul ca imi pot face actiunea singura si doar daca se complica lucrurile pot angaja un aparator.
O casatorie desfacuta din vina exclusiva a unuia dintre soti este o exceptie de la regula psihologilor ca intr-o relatie ambii au partea lor de vina, dar si de la regula nescrisa a instantelor de a pronunta divortul din vina ambilor...
Asa incat, cu exceptii bine intemeiate si foarte clar dovedite, este dificil de obtinut un divort din vina exclusiva a celuilalt.
Pentru acest motiv nu va sfatuiesc sa introduceti divortul din vina exclusiva a sotului. UN alt motiv ar fi si ca ar putea determina o reactie (poate din orgoliu, poate din mandrie) contrara asteptarilor dv., anume chiar sa se prezinte si sa arate instantei ca nu e numai vina sa.
Va recomand sa discutati cu un avocat si, poate, sa faceti o conciliere cu sotul in a merge pe divortul de comun acord.
Daca nu, incercati macar sa discutati dv. personal cu el explicandu-i ca in caz ca nu se prezinta ar putea plati cheltuieli de judecata etc. Si poate munciti amandoi sa divortati decent.
In caz ca nu va reuseste, incercati divortul din culpa comuna, e mai usor de instrumentat de justitiabil singur.
Succes!
Divort
elisabeta5
Dupa 21 ani de casnicie doresc sa divortez. In cazul in care nu pot prin acord, pot invoca doar nepotrivirea de caracter? Este necesara prezenta paratului la ... (vezi toată discuția)