avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere copil

Buna ziua.
In ultimi 2 ani am lucrat ca si zilier, am sunat la firma si mi sa spus ca sa platit doar impozitul pe venit catre stat.
Eu din luna octombrie m am angajat si din 1.03. am intrat in concediu de sarcina si lauzie,Neavand 6 luni consecutive de munca nu mi se plateste concediul medical. Am cautat si am gasit sa platesc 6 luni ca sa pot beneficia de bani de pe concediu,
Am cautat si am gasit ca cele 12 luni din ultimele 24 de luni nu trebuie sa fie consecutive, ceea ce eu le indeplinesc fara plata celor 6 luni.
In concluzie, eu daca as vrea sa imi depun dosarul pentru indemnizatie as beneficia de bani fara sa mai platesc cele 6 luni?
ps.am sunat la cei din judetul de unde apartin si spre surprinderea mea nu au stiut sa imi spuna nimic si nici sa ma lamureasca cu ceva pe aceasta tema
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:47, 15 Aprilie 2019
1. Pentru concediu de maternitate, stagiul minim de asigurare este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005.


2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt administratorul unei firme, in acelasi timp am datorii ... Romanalx90 Romanalx90 Sunt administratorul unei firme in acceeleasi timp am datorii pe firma pot beneficia de indemnizație creștere copil chiar dacă firma are datorii? (vezi toată discuția)
Indemnizatie Ionynony Ionynony Buna seara,am lucrat cu CM pana pe 29 iulie 2016,iar la sf lunii august am aflat ca sunt insarcinata,pot beneficia de indemnizatie? (vezi toată discuția)