Buna ziua am divorțat acum 3 ani ,avem custodie comună însă nu îmi da voie să văd copilul ...Si acum vrea procura pentru a ieși cu copilul in strainatate..Eu nu vreau sa ii dau nici o procura deoarece ea nu și-a respectat angajamentele..Poate să mă dea in judecata ca nu vreau sa ii dau procura?
Da, sotia poate sa va dea un judecata pentru a obtine suplinirea acordului dvs pentru iesirea din tara. Faptul ca nu v-a dat voie verbal sa vedeti copilul nu are relevanta atata timp cat dvs nu ati facut demersuri prin intermediul executorului judecatoresc sa puneti un executare sentinta privind programul de legaturi personale cu minorul.
Mai mult de atat, in orice moment, puteti si dvs sa deschideti o noua actiune prin care sa solicitati extinderea programului de legaturi personale cu copilul si punerea acesteia in executare. Luati legatura cu un avocat sa va informati despre toate drepturile dvs.
Potrivit prevederilor art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004: ” deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca, iar conform dispozitiilor art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005 minorilor li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana majora si, in situatia in care calatoreste impreuna cu unul din parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. ”
Avand in vedere necesitatea obtinerii acordului legiutorul a introdus o modalitate juridica prin care hotararea unei instante poate sa suplineasca consimtamantul parintelui .
Actiunea in instanta se numeste suplinire acord parental si se obtine pe cale ordonantei presedintiale .
Atentie, actiunea trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de art.996 – 1001 Cod Civil . Adica , pentru admisibilitatea ordonantei presedintiale trebuiesc indeplinite cumultiv trei cerinte, respectiv sa existe urgenta, masura solicitata sa fie vremelnica si sa nu se prejudece fondul.