avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... noile prevederi legale pentru munca suplimentara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

noile prevederi legale pentru munca suplimentara

Legea 330/2009
Art. 20. - Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator.
Legea 329/2009
Art. 11. - Prin derogare de la prevederile art. 119 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pana la data de 31 decembrie 2010, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite acordate pana la data de 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal in cursul anului 2009, si pana la data de 31 martie 2011, pentru activitatea suplimentara prestata in anul 2010.
Codul Muncii
Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art.132 - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
INTREBARE:In conditiile aplicarii art.20 din legea 330/2009,ce se intampla cu art.132 alin 5 din Codul Muncii ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:52, 24 Noiembrie 2009
Articolele aratate de dvs. sunt la fel. Doar ca Legea 330/2009 se aplica bugetarilor si fiind o lege speciala excede Codul muncii. Codul muncii se aplica celorlati salariati (in cazul acesta).
Legea nr.330/2009 deroga de la dispozitiile Codului muncii , prevederile acesteia sunt apşlicabile numai salariatilor din sistemul bugetar ... nu si celor din sectorul privat.
deci,salariatii din sistemul bugetar , nu mai au dreptul la dublul compensatiilor conform art.132 alin 5 din CM , in cazul lucrului in zile de sarbatori legale ?
Daca ati fi citit bine art.20 pomenit de dvs. acesta zice:
...se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.

adica tot dublu se plateste. Sporul este de 100% si se adauga la salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

se platesc sau nu, orele efectuate sambata, duminica? swamerra swamerra Decizia 1415/2009 a Curtii Constitutionale se refera si la orele efectuate in zilele nelucratoare sau, exclusiv la \"orele suplimentare\"?? art. 20 din ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare Anacrsitina Anacrsitina Sunt confuza total,va rog sa ma ajutati.La un magazin unde sunt 3 vanzatoare,se lucreaza si sambata,prin rotatie.,motiv pentru care salariatele primeau zi ... (vezi toată discuția)
Zile libere ContSters74221 ContSters74221 salaraitii care prin natura locului de munca trebuie sa lucreze sambata sau duminica ,sunt indreptatiti sa primeasaca doua zile libere pt o zi lucrata in ... (vezi toată discuția)