avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accidentare în drum spre muncă: din cauza durerilor, ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accidentare în drum spre muncă: din cauza durerilor, angajatul a plecat la urgență fără ca șefii să fie de acord. Din acest motiv a fost pontat absent nemotivat și firma încearcă să scape de el. Ce ne recomandați să facem?

Buna seara,
In urma cu trei saptamani, dimineata (ziua de vineri) in drum spre munca (500m de intrarea in fabrica) fratele meu a cazut cu bicicleta si s-a accidentat grav la urmar. A ajuns la fabrica s-a scanat crezant ca accidentarea nu e ceva foarte grav si a stat aprox 1 ora, timp in care durerea a crescut. A anuntat seful direct de problema ca sa-i cheme o ambulanta sau un taxi ca il doare ingrozitor umarul si sa mearga la spital. Seful i-a spus ca sa-si vada de lucru si sa termine cu prostiile. A mai mers o data sa-i zica si acelasi raspuns: sa termine cu glumele ca nu are nimic. Cum nu a fost bagat in seama a anuntat superiorul direct (seful) ca el doreste sa plece deoarece nu se simte bine, si-a comandat singur taxi si a mers la urgente. Problema este ca firma i-a sters pontajul, si la pus si absent nemotivat in acea zi, desi a vorbit telefonic cu departamentul resurse umane (in aceiasi zi) sa ii acorde o zi de concediu sau sa-i faca invoire si sa ii faca adeverinta pt medic, Cum el stia ca in ziua respectiva are concediu si mdeicul de familie nu mai era la cabinet dupa consultatiile de la spital (consult, raze, asteptat sa iasa dr. ortoped din operatie, citire fim si restul), a primit concediu medical de la med. de fam. din ziua urmatoare (luni). Deoarece acum el este indisponibil de brat,(tinandu-l in orteza) iar peste o luna ar avea nevoie de sedinte de recuperare, firma incearca sa-l "mature" astfel scapand de orice problema. Ce ne recomandati sa facem sau cum sa procedam in cazul de fata?
Multumim,
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Acds , utilizator 07:19, 22 Aprilie 2019
Buna ziua!
Varianta scurta* de rezolvare a problemei ar fi urmatoarea...
Sa discute domnul in cauza cu acel sef si sa faca formalitatile ( sigur stie despre ce vorbesc) pentru cercetarea accidentului de munca de traseu.
Nu doreste asta...Anuntati ITM-ul judetean despre asta, stiu dumnealor ce au de facut...
Banuiesc ca domnul a facut instructajul de Securitate si Sanatate in Munca- SSM, fost Protectia munciii, nu? ( Adica avea de completata un carnetel albastru...).
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evenimentul produs trebuia anuntat de catre angajator la ITM si cercetat de o comisie numita prin decizia angajatorului. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza AM de traseu si completeaza formularul FIAM.
Angajatorul trebuie sa dea victimei un exemplat din PV de cercetare AM, cu avizul ITM si din formularul FIAM. Aceleasi documente, angajatorul le depune la CJP pentru ca victima sa poata beneficia de prestatiile si serviciile prevazute in Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Daca nu s-a anuntat ITM de catre angajator o puteti face dvs. in scris, cu nr. de inregistrare/ data Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
ITM va declansa o ancheta si va obliga firma sa cerceteze evenimentul produs.
Poate fi vorba de AM de traseu daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator şi invers;
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Accidentul in drum spre munca se considera accident de munca.
Seful fratelui dumneavoastra nu trebuie sa fie de acord cu faptul ca fratele a plecat la spital, de fapt n-are nimic de zis in privinta asta.

Cum s-a întâmplat accidentul? avea echipament de protecție?
@3UGA
Nu orice accident intamplat in drumul spre munca se considera accident de munca, numai cel care indeplineste conditiile legale, asa cum am precizat in mesajul meu anterior.
@unnick_unik
Nu vad rostul intrebarilor pe care le puneti pentru a stabili daca evenimentul produs este sau nu accident de munca de traseu (vezi art.30 precizat de mine in mesajul anterior).

Alte discuții în legătură

Concediu medical - accident pe drumul spre locul de munca dibella dibella Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu un concediu medical: cine si cum stabileste daca este accident in timpul deplasarii la serviciu ? Am cazut la 30m de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - accident de munca (traseu) - il plateste angajatorul fara 6 luni cotizare X-tian X-tian Ma plateste angajatorul in caz de accident de munca (traseu) daca nu am 6 luni cotizare la CAS in ultimele 12 luni? (vezi toată discuția)
Accident la locul de munca Olesea2018 Olesea2018 In timp ce plecam seara de la locul de munca (lucrez educatoare la gradinitza) am lunecat pe ghetushul de pe teritoriu si miam fracturat miina la cot avind ... (vezi toată discuția)