avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... situatie inedita in reorganizare judiciara
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

situatie inedita in reorganizare judiciara

Adunarea Generala a aprobat un plan de reorganizare judiciara, propus de adm.judiciar si de debitor. Ajunsi in fata sindicului, acesta dispune efectuarea unei expertize a planului de reorganizare pentru a stabili daca acesta este viabil sau nu.
Creditorii se opun avand in vedere ca ei sunt cei care se pronunta asupra oportunuitatii acestei masuri dispusa de instanta din oficiu.
Intrebare: Adunarea Creditorilor si chiar adm. judiciar se opun platii onorariului expertului (care e tot practician in insolventa) pentru considerentele ca numai ei (creditorii) pot dispune sau nu plata unei astfel de expertize. Cine plateste expertiza ???? avand in vedere acest conflict Creditori-sindic !!!
Efectuarea expertizei a fost dispusa in temeiul art.98 alin.3 din leagea insolventei
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
bossman, utilizator
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 20:13, 26 Noiembrie 2009
Eu cred totusi, ca judecatorul sindic, poate in spiritul activ conferit de lege, sa desemneze si un alt expert care sa verifice daca ,, Planul" indeplineste coditiile prevazute de lege, respectiv dipozitiile art. 94 si urmatoarele. El nu respinge ,,Planul" numai verifica daca acesta este intocmit conform legii.
florinturlete a scris:
Eu cred totusi, ca judecatorul sindic, poate in spiritul activ conferit de lege, sa desemneze si un alt expert care sa verifice daca ,, Planul" indeplineste coditiile prevazute de lege, respectiv dipozitiile art. 94 si urmatoarele. El nu respinge ,Planul" numai verifica daca acesta este intocmit conform legii.

Este un mod de a interpreta situatia data.
Viabilitatea acestei interpretari se poate decide numai in instanta, respectand principiul contradictorialitatii.
Cu stima,
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Asa este, aveti dreptate, dar stiti foarte bine ca judecatorul este suveran.
florinturlete a scris:
Asa este, aveti dreptate, dar stiti foarte bine ca judecatorul este suveran.

Nu cred ca aveti dreptate 100%, cel putin in cazul aparte al Judecatorului Sindic.
Dupa spiritul si litera Legii 85/2006, opinia mea este ca numai cuplul Adunarea Creditorilor - Judecator Sindic poate fi considerat "suveran"
cine e practician in insolventa intelege gravitatea problemei f . bine.
chestia asta(speta) ne poate atinge pe toti, adica dupa ce muncesti cu debitorul sa faci planul de reorganizare si ii lamuresti si faci compromisuri cu toti creditorii, si isi dau acordul pentru plan, ajungi in fata sindicului si iti spune- stai sa mai intreb si un alt practician in insolventa.
Eu nu contest faptul ca sindicul are dreptul si obligatia de a controla legalitatea oricarui act care de procedura, dar asupra oportunitatii efectuarii unei astfel de expertize numai noi creditorii putem decide.
deocamdata am invocat exceptia de neconstitutionalitate a art. 98 alin 3 din lege, sa vedem ce zice CC.

Alte discuții în legătură

Contestatie si cerere reorganizare aadynna aadynna ati intalnit vreo contestatie la cerere declansare procedura insolventa in care sa se ceara reorganizarea judiciara, in caz de respingere a contestatiei ? ... (vezi toată discuția)
Atributiile lichidatorului judiciar bogdan Vasile bogdan Vasile Buna Ziua, Un lichidator judiciar sau administrator judiciar, inculpat intrun dosar penal (coruptie) si trimis in judecat, poate exercita in continuare rol ... (vezi toată discuția)
Exceptia tardivitatii? ContSters40598 ContSters40598 Termenul pravzut de art.33 din procedura insolventei, este un termen imperativ, de decadere? Daca debitorul formuleaza contestatie impotriva cererii de ... (vezi toată discuția)