avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie de impunere CASS 2015
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie de impunere CASS 2015

Buna ziua,

M-am trezit saptamana trecuta in SPV cu o decizie de impunere pentru plata CASS pentru perioada iulie-decembrie 2015. Eu in acea perioada nu eram salariata, insa in adeverinta de venit apar niste venituri din dobanzi (gen 104 lei intr-un an) si alte venituri care nu stiu ce reprezinta, in valoare de 83 de lei. Pentru aceasta suma asa-zisa "venit", ANAF imi cere sa platesc suma de 348 lei (58/luna), calculat la salariul minim de atunci, 1050 de lei. In plus, la acea vreme, eu imi plateam asigurarea de sanatate, fix suma de 58 lei / luna, pentru ca am optat pentru plata contributiei de sanatate. Aceste sume apar in SPV, precum si in extrasele mele de cont.

M-am dus la ANAF sa cer clarificari si mi s-a spus cu mare nonsalanta ca atata vreme cat am venituri inregistrate, si 1 leu daca incasam intr-o luna, este obligatoriu sa platesc sanatatea raportata la salariul minim pe economie. Adica ANAF-ul imi cere sa le achit o suma calculata la niste bani pe care eu nu i-am vazut niciodata, suma care este mai mare decat veniturile mele inregistrate, si care, culmea, am si achitat-o lunar la vremea respectiva! Cand le-am semnalat faptul ca eu deja am platit la vremea aceea suma de 58 lei / luna, pentru ca asa am optat eu, mi s-a raspuns ca nu are legatura optiunea cu obligatia. Suma respectiva am platit-o pentru ca am vrut eu, insa acum sunt obligata sa platesc.

Cum vine treaba asta, domnilor avocati? In ce tara traim? A fost intr-adevar legea asta in 2015 care te obliga sa platesti CASS raportat la salariul minim pe economie, indiferent daca tu il incasai sau nu? Si cum se face ca trebuie sa mai platesc inca o data? Ce solutie aveti pentru mine? Eu deja am depus o contestatie pentru respectiva decizie (atasand adeverinta de venit din care rezulta veniturile mele la vremea respectiva, situatia din SPV si extrasele de cont care arata ca eu am platit deja acea suma), insa raspunsul ar veni in 6 luni, timp in care penalitatile vor curge. Am vreo sansa cu aceasta contestatie? Sau ce pot face in aceasta situatie?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:20, 31 Mai 2019
Asta la dumneavoastra apare chiar ciudat pentru ca va spun clar ca la o alta unitate a anaf din tara (judetul Braila) pentru caz concret ca al dumneavoastra cu venit din invesitii pentru care se impune, e adevarat, plata la cass, dar pentru ca in acel an 2015 s-a platit cass ca persoana fara venit, acum la primirea acestei decizii s-a completat pe loc o cerere de compensare si nu a mai fost nevoie de ceva de platit in plus. Deci sigur se rezolva. Partea proasta e ca ar fi trebuit s-o faca pe loc.
Deci cu acea contestatie depusa, am sanse sa se anuleze acea plata, inteleg. Inseamna ca trebuie doar sa astept raspunsul la contestatia depusa?
Va rog sa cititi la art. 2 de la adresa [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Azi am primit o scrisoare de la anaf cu ca am de plata 2280 lei. camelian camelian Azi am primit o scrisoare de la anaf cu ca am de plata 2280 lei pt ca in anul 2018 am realizat venituri egale cu 12 salarii minime brute pe tara. In 2018 eu am ... (vezi toată discuția)
Decizii impunere nr.630 - anulare? sonia1978 sonia1978 Buna ziua, In luna aprilie 2019 am primit decizii de impunere nr.630 pt. perioada 2014-2017. Avand in vedere acest comunicat ANAF: \"La inițiativa ... (vezi toată discuția)
Aș dori să plătesc cass în mod voluntar, ca persoană fizică. catalindumitr90 catalindumitr90 Aș dori să plătesc CASS în mod voluntar, ca persoană fizică, fără să am venituri. Ce trebuie să fac? (vezi toată discuția)