avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis 90 zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis 90 zile

Buna ziua. In data de 18.07.2018, am accidentat un pieton pe trecere. Eu am venit din stanga, am oprit la trecere , au trecut 2 doamne si cand am plecat, s-a avantat si omul, cu telefonul la ureche..... L-am impis, a cazut. El a chemat salvarea, apoi s-a ridicat si s-a dus pe trotuar,a venit salvarea, l-a luat si l-a dus pana la sectia de politie, dar nu a vrut sa mearga la spital. Noaptea, s-a dus la spital, Mi-a intocmit dosar penal, accidentatul nu a depus plangere. In ianuarie procurorul a dispus clasarea, nu mi-au comunicat-o, dar mie mi-a mai dat ordonanta de prelungire dovada de circulatie si pe februarie si pe martie. In aprilie m-au chemat si mi-au dat ordonanta de clasare si referatul politiei. Le-am dus la politia rutiera. Am depus cerere, formularul a fost ,, sa analizati dosarul meu". Am primit o adresa(rezolutia sefului politiei rutiere) din care rezulta ca am comis o fapta penala pedepsita de art.196 Cp, prevazuta de art.103 al.1 litc)... , a dispus suspendarea permisului pentru 90 de zile cu mentiunea ,,nu trebuie sa va prezentati la....pentru verificarea regulilor de circulatie in conditiile art.106 din OUG 195/2002''. Am citit OUG 195/2002, am citit OG 1391/2006, rezulta clar ca sunt obligata sa ma prezint la verificare dar cum ??? M-am prezentat la Brigada rutiera din Str.Udriste, unde mi s-a spus ca nu am dreptul sa dau verificarea, de ce ??? ,,ca asa zice legea"..... Nu a precizat care lege, unde.
Va intreb :cum sa ma prezint la testare daca nu ma primeste ??? de ce nu ma accepta sa dau testarea ?? sunt pasibila la penalizare cu suspendarea a inca 30 zile cum zice Regulamentul ?? Unde prevede legea ca nu am obligatia/dreptul sa dau testarea, ca nu sunt in nicio situatie din cele enumerate la art.221 alin.2. Poate nu am cautat unde trebuie, nu am inteles legea, dar va rog, ajutati-ma sa gasesc prevederea legala care ma scuteste de prezentarea la testare.
Ar trebui sa depun o cerere prin care sa solicit rezolutie pentru verificarea cunostintelor ??? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:54, 7 Mai 2019
1. Nu vi se majoreaza suspendarea , rezulta din art. 106 OUG 195/2002.

2. Depuneti cerere conform :

Art 221 din HG 1391/2006
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permis de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârșirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenției pentru care se aplică sancțiunea contravențională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se află sub influența alcoolului;
d) sancțiunea contravențională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

Nu va incadrati la nici una dintre interdictiile de la alin 2 si sper ca indepliniti toate conditiile de la alin. 1 (mai putin pct a).

Nu trebuie sa solicitati rezolutie, din moment ce aveti dreptul, cereti sa va programeze pentru a da testul in vederea reducerii perioadei de suspendare la 30 de zile.

Dupa trecerea acelui test depuneti cererea de reducere a perioadei de suspendare.
Articolul 104
La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane, dar nu mai putin de 30 de zile, in conditiile prevazute in regulament.
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2019
latka, utilizator
Multumesc ptr.raspuns.
1) Da, am permisul de 24 de ani, timp in care am platit doua amenzi si acum, nefericitul asta de eveniment pe care, sincer, il regret! Am fost la Brigada rutiera din Str.Udriste, au spus ca nu trebuie sa dau examen, trebuie sa astept 90 de zile. Daca legea nu prevede, asta este, astept, dar vreau sa stiu care este prevederea respectiva. Va rog sa-mi spuneti cand se depune cererea, care este suscesiunea faptelor .
2) Cum se interpreteaza prevederea de la pct.1 a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii ?; Cu multumiri.
Scuze, cum se interpreteaza prevederea de la pct.2 lit.a) din Regulament.
1. Nu stiu cind si unde se depune cererea la sectia respectiva de politie (nu sunt din Bucuresti), ideea e ca la cerere scrisa trebuie sa va dea un raspuns oficial, nu ca "asa spune legea". Dvs. veti cere sustinerea testului pentru ca aveti dreptul conform art. 221 din HG 1391/2006.
Modul de sustinere a testului este prevazut in art 219:
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către șeful serviciului poliției rutiere pe raza căreia a fost săvărșită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluției sau, după caz, a ordonanței procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătorești ramase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenției a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranță prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Verificarea cunoașterii regulilor de circulație de către contravenient se efectuează de către serviciul poliției rutiere care îl are în evidență, în cazurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Verificarea cunoașterii regulilor de circulație consta în completarea unui test-grila, ce conține 15 întrebări din legislația rutieră. Este declarată "promovată" persoana care a formulat răspunsul corect la cel puțin 13 întrebări.
(5) Contravenientul este obligat să susțină examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, în perioadă executării sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce, în zilele stabilite, săptămânal, la nivelul serviciului poliției rutiere.

Daca nu doriti sa depuneti cerere, inscrieti-va in audienta la seful serviciului rutier pentru lamurirea problemei, cu aflarea temeiului legal invocat de catre politie.
Din punctul meu de vedere si al textului legii, aveti dreptul sa sutineti acel test pentru micsorarea perioadei de suspendare.

2. Perioada de suspendare se majoreaza cu 30 de zile in anumite situatii (nu e cazul dvs.) :

Articolul 103 OUG 195/2002
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
(11) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c) , suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de catre seful politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta.
(2) In cazul in care conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai savarseste, intr-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o noua fapta prevazuta la art. 100 alin. (3) , art. 101 alin. (3) si art. 102 alin. (3) , perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile.
(3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2) hotararea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se comunica titularului de catre serviciul politiei rutiere, care are in evidenta contravenientul, in termen de 10 zile de la data constatarii ultimei contraventii.

Art. 209 din HG 1391/2006
(1) La cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, serviciul poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul de autovehicul comunică acestuia, în scris, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții, hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, precum și obligația de a se prezenta la sediul poliției rutiere, în termen de 5 zile de la primirea înștiințării scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(2) Titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumulării celor 15 puncte de penalizare și până la data expirării termenului când avea obligația de a preda permisul de conducere sau, după caz, până la data predării permisului de conducere.
(3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.
(4) În cazul în care titularul permisului de conducere nu se prezintă la poliție în termenul prevăzut la alin. (1), perioadă de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează, de drept, cu 30 de zile.

Articolul 118 din OUG 195/2002
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4) , in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce

[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
latka, utilizator
Multumesc mult! sa aveti o zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

Renuntare urmarire penala SorinRBS SorinRBS Buna ziua, Vineri 08.09.2017 am termen la judecatoria Cornetu pentru renuntare la urmarire penala in legatura cu un dosar de conducere fara permis. Sa ... (vezi toată discuția)
Reducere perioada de suspendare permis de la 90 la 30 sau 45 zile victorbc victorbc Buna ziua. In cazul unui accident cu vatamare corporala cu 9 zile de ingrijire medicala si neacordare de prioritate, accident cu pagube materiale dar si ... (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)