avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducere perioada de suspendare permis de la 90 la 30 ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducere perioada de suspendare permis de la 90 la 30 sau 45 zile

Buna ziua. In cazul unui accident cu vatamare corporala cu 9 zile de ingrijire medicala si neacordare de prioritate, accident cu pagube materiale dar si victima(practic 90 zile de suspendare)in care la final procurorul dispune de odonanta de clasare se poate reduce perioada de suspendare de la 90 zile la 30 sau 45 cu test si cerere catre comandant ?
Practic infractiunea devine contraventie. Totodata ce pasi sunt de facut dupa ridicarea ordonantei si in ce clasa contraventionala ma incadrez(ca amenda)?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2020
victorbc, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:40, 9 Ianuarie 2020
Bună ziua, nu este posibila reducerea în acest caz.
Se poate va rog un raspuns detaliat/argumentat?
Am nevoie va rog de articolul din lege. Din cate am citit, cu modificarile
aduse codului rutier(iunie 2019), acest lucru este lasat la latitudinea comandantului. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2020
victorbc, utilizator
Nu va incadrati in situatia reducerii, asa cum e prezentata in art. 104 din OUG 195/2002:

Art. 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și art. 103 alin. (1) lit. c).
...............
(4) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 45 de zile, la cererea titularului, în cazul prevăzut la art. 103 alin. (2) și la art. 118 alin. (5).

Art. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

Cred ca va incadrati doar la ART. 103 alin 1 litera d (unde nu e prevazuta reducere):

d)pentru o perioadă de 90 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu victime, redobândire permis stare de alerta Cristian312 Cristian312 Am dosar penal pentru vătămare corporala din cupla în urma unui accident rutier provocat din cauza mea în data de 15.11.2020 și am niște nelămuriri. Am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! permis retinut pt o depasire neregulamentara pt 30 ... Angelo2011 Angelo2011 Buna ziua! Permis retinut pt o depasire neregulamentara pt 30 de zile! In perioada retinerii permisului, fortat de imprejurari am condus o masina pe o distanta ... (vezi toată discuția)
Dosar clasat/trecere de pieton/ durata suspendare permis? MihaelaUu MihaelaUu Buna ziua! In iulie anul acesta am lovit un pieton pe trecerea de pietoni. Acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și nu a depus plângere. Am primit ... (vezi toată discuția)