avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victime, redobândire permis stare de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victime, redobândire permis stare de alerta

Am dosar penal pentru vătămare corporala din cupla în urma unui accident rutier provocat din cauza mea în data de 15.11.2020 și am niște nelămuriri.
Am avut dovada de circulație pentru 15 zile și după ce a expirat nu am mai făcut nicio cerere de prelungire, însă știu ca în contextul stării de alerta aceasta se prelungeste automat pe tot timpul stării.
Prima întrebare este dacă timpul suspendării permisului a început de când au trecut cele 15 zile sau trebuie sa depun dovada chiar daca au trecut cele 15 zile de doua luni și in caz ca va trebui sa o depun, unde va trebui sa fac acest lucru, la secția unde mi au luat permisul sau în alta parte?
A doua întrebare este, după primirea clasării prin posta, unde trebuie sa merg cu foile acelea pentru a mi recupera permisul, la secția unde mi s a luat permisul sau în alt loc?
Cel mai recent răspuns: Aerofun , utilizator 20:54, 7 Mai 2021
Din moment ce dovada este cu drept de circulație și se prelungește automat, nu a început perioada de suspendare a permisului.
Permisul îl veți putea ridica de la IPJ de care aparțineți.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2021
latka, utilizator
Și unde trebuie depusa dovada dacă nu mai doresc sa o folosesc?

latka a scris:

Din moment ce dovada este cu drept de circulație și se prelungește automat, nu a început perioada de suspendare a permisului.
Permisul îl veți putea ridica de la IPJ de care aparțineți.

Deocamdata nu vi s-a emis decizia de suspendare a permisului in urma finalizarii dosarului penal.

Art. 103 din OUG 195/2002
"Dispoziția privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se emite în termen de 5 zile de la data la care șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta a luat cunoștință de soluționarea procesului penal și se comunică titularului permisului de conducere în termen de 15 zile de la emiterea acesteia."

Daca ziceti ca se va clasa, se va emite o decizie de suspendare pe 90 de zile:
"Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:
.......................
d) pentru o perioadă de 90 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;"

Puteti da si de reducere, daca va incadreaza la 103/1/d :

Art. 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și la art. 103 alin. (1) lit. c) și d).
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2021
latka, utilizator
Această perioadă de suspendare impusă cf alin 103 lit c se poate și aplica retroactiv ? În cazul în care se aplică retroactiv pot solicita reducerea perioadei prin examen ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu victime, dosar penal clasat. pot rămâne fără permis 90 de zile? Supita Supita Buna ziua! Am si eu o intrebare! In urma unui accident rutier cu victime dosarul se claseaza. Pot ramane fara permis 90 de zile? Acum merg cu dovada (vezi toată discuția)
Buna ziua! permis retinut pt o depasire neregulamentara pt 30 ... Angelo2011 Angelo2011 Buna ziua! Permis retinut pt o depasire neregulamentara pt 30 de zile! In perioada retinerii permisului, fortat de imprejurari am condus o masina pe o distanta ... (vezi toată discuția)
Reducere perioada de suspendare permis de la 90 la 30 sau 45 zile victorbc victorbc Buna ziua. In cazul unui accident cu vatamare corporala cu 9 zile de ingrijire medicala si neacordare de prioritate, accident cu pagube materiale dar si ... (vezi toată discuția)