avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua! Permis retinut pt o depasire ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua! Permis retinut pt o depasire neregulamentara pt 30 ...

Buna ziua! Permis retinut pt o depasire neregulamentara pt 30 de zile! In perioada retinerii permisului, fortat de imprejurari am condus o masina pe o distanta de aprox 2km. Am fost oorit, dossr penal , alcoolemie 0,00! Sofer profesionist de 30 ani vechime, fara nici un fel de contraventie la regimul rutier! In timpul procesului penal am primit ordonanta de la procuror pt dovada conducere pt 30 zile! Intre timp s-a solutionat si dosarul penal( Renuntare conform 318/ alin 12NCCP), si s-a dat si sentinta la judecatorie unde sunt absolbit de orice vina! Hotararea este definitiva! Aici incepe circul! Merg la Politia Rutiera sa imi ridic permisul, sunt amanat prima data pt ca nu este legalizata hotararea( desii scrie clar DEFINITIVA), merg si o legalizez . Ma duc din nou la Rutiera dupa permis si imi spun ca am permisul suspendat pe 90 de zile si trebuie sa dau examen daca vreau sa il recuperez! Mentionez ca se intampla in luna Mai deci am stat mai mult de 90 de zile fara permis! Va rog, ajutati-ma , cu un sfat ce as putea face, asa este legea si daca asa este , va rog , atasati-mi textul de lege care prevede asta! Nu am fost baut, nu am facut accident, procurorul si judecatorul au inteles ca a fost o sotuatie extrema..... polititia rutiera cere altceva!! Astapt un raspuns ! Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:23, 2 Septembrie 2020
Articolul 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:

a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;

b) pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și la art. 103 alin. (1) lit. c) și d).
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2020
latka, utilizator
Art. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
Multumesc ! Totusi nu trebuia sa primesc si eu o hartie de la Rutiera care sa ma instiinteze de acest lucru? M-au pus sa astept redactarea hotararii, apoi m-au pus sa o legalizez si acum dupa 3 luni de asteptare imi spun ca am permisul suspendat inca 90 de zile?? Perioada in care am stat fara permis nu se ia in calcul??
Cu poliția nu trebuie sa va așteptați la compasiune. Sa știți însă că au procedat legal. Perioada cit ați stat fără permis, dar fără sa aveți hotarirea legalizată nu se socotește, intra la perioada de suspendare a executării pedepsei, pina apare hotarirea definitiva și legalizata.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier costel_gr2013 costel_gr2013 daca procurorul claseaza cauza fara a specifica ca se suspenda permisul de conducere ,politia mai are dreptul de al suspenda? (vezi toată discuția)
Remorca neînmatriculată - dosar penal Cosminbar Cosminbar Buna seara. Am fost prins în noiembrie 2016 tractând o remorca neînmatriculată pe un drum comunal. S-a întocmit dosar penal, parchetul a dat NUP, ... (vezi toată discuția)
Confirmare renuntare la up Lary25 Lary25 Buna ziua, acum un an de zile am fost prins conducand fara dreptul de a conduce un autovehicul ( fapta s-a intamplat fix intre 2 prelungirii). Mi s-a intocmit ... (vezi toată discuția)