Poate o firma sa solicite despagubiri de la un angajat care nu a raportat la ITM la timp o decizie de incetare a suspendarii unui contract de munca, iar acest lucru a dus la aplicarea de amenzi
Poate o firma sa solicite despagubiri de la un angajat care nu a raportat la ITM la timp o decizie de incetare a suspendarii unui contract de munca a unui alt angajat, iar acest lucru a dus la aplicarea de amenzi?
Este lucrul acesta valabil si daca respectivul nu mai e angajatul firmei?
Se aplica sanctiunile prevazute in Regulamentul de ordine interioara al firmei pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu. Aceste sanctiuni pot fi in concordanta cu cele mentionate de Codul muncii,
-Art. 248 (1) Sancțiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârșește o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1—3 luni cu 5—10 %;
d) reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1—3 luni cu 5—10 %;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabilește un alt regim sancționator, va fi aplicat acesta.
(3) Sancțiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancțiune disciplinară în acest termen. Radierea sancțiunilor
disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă.
-Art. 249 (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeași abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancțiune.
Daca lucratorul nu mai este angajatul firmei puteti deschide actiune in instanta.
Da, poate face acest lucru .. Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele din Codul Muncii.
Daca serviciul este externalizat, atunci se poate angaja raspunderea civila contractuala a prestatorului..
Daca colega de la HR a raportat catre firma catre care a fost externalizat serviciul doar decizia de suspendare a contractului de munca, dar respectiva firma a virat dupa sfarsitul perioadei din decizie, in continuare salariile si contributiile aferente, fara a i se raporta decizia de incetare a suspendarii, e raspunzatoare firma prestatoare sau colega de la HR? Stiu sigur ca firma mea nu a raportat firmei prestatoare decizia de incetare a suspendarii.
Depinde de situatie ...
- daca colega de la HR a transmis decizia inainte de data prevazuta in lege pentru transmiterea in REVISAL a incetarii suspendarii, iar prestatorul a transmis dupa termen ,atunci prestatorul este vinovat.
- daca colega de la HR a transmis decizia dupa data prevazuta in lege pentru transmiterea in REVISAL a incetarii suspendarii, atunci ea este vinovata.
Daca nu a mai avut pana acum vreo abatere disciplinara, i se poate aplica din prima o sanctiune disciplinara majora; tinand cont ca firmei i se vor aplica cel mai probabil mai muilte amenzi, existand mai multe incalcari ale codului muncii?