avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am dat o declarație falsă într-un proces penal. Nu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am dat o declarație falsă într-un proces penal. Nu am antecedente și nu am mai avut probleme cu poliția, ce pot să pățesc?

Dacă nu am antecedente și nu am mai avut probleme cu poliția înainte , ce pot sa pățesc dacă am dat o declarație falsa intr-un proces penal ?
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 14:24, 23 Aprilie 2019
Veti fi condamnat cu suspendare sau cu executare daca dosarul va ajunge pe masa judecătorului.
Dacă veți fi urmărit penal sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 Cod penal, și nu aveți antecedente penale, puteți obține o soluție favorabilă. Aș spune că, dacă recunoașteți comiterea faptei, există șanse reale să nu fiți condamnat, nici măcar cu suspendare sub supraveghere, ci să se dispună o soluție cu amânarea aplicării pedepsei.
De asemenea, potrivit art. 273 alin. (3) Cod penal, ,,autorul nu se pedepsește dacă își retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reținere, arestare sau de punerea în mișcare a acțiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunțat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluție, ca urmare a mărturiei mincinoase". Așadar, ați putea beneficia de această cauză de nepedepsire dacă recunoașteți cât de repede posibil că ați comis fapta.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier Petretudor95 Petretudor95 Salut . Am avut un accident rutier si eu nu am fost de vina , dar am avut in masina 6 persoane . Permisul mi.a fost retinut de politie . Cum imi pot recupera ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa floridragan floridragan o persoana poate fi acuzata de marturie mincinoasa daca a facut declaratii in calitate de martor , in doua dosare civile , declaratii ce au continuturi ... (vezi toată discuția)
Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)