Buna ziua, la varsta de 13 ani parintii mei au divortat iar tatal meu a fost nevoit sa imi plateasca o pensie alimentara de circa 680 RON.
La varsta de 18 l-am dat in judecata pentru ca nu a platit integral pensia pana in acel moment iar in momentul de fata pensia nu o depune el, imi este transmisa in cont lunar de catre locul lui de munca.
Am aflat intre timp ca in aceasta perioada de 10 ani salariul lui s-a dublat si ca pentru o perioada de inca aproximativ 3 ani (timp in care voi fi tot student) am dreptul de a cere o recalculare a pensiei.
Intrebarea mea este daca am sau nu dreptul sa cer o suma de bani calculata pe baza salariului pe ultimii ani sau daca ar fi fost si va fi nevoie sa cer o recalculare la fiecare majorare de salariu.
Multumesc pentru raspuns. Sunt constient de acest lucru. Intrebarea mea este daca pot cere retroactiv diferenta dintre pensia alimentara actuala si pensia care ar fi trebuit sa imi revina tinand cont de venitul lui net pe o anumita perioada.
Exemplu: pensie actuala 300 RON.
Venitul mediu al tatalui pe ultimii 3 ani: 2000 RON/luna rezultand intr-o pensie de 500 RON, diferenta fiind 200 RON.
Este posibil sa cer aceasta diferenta ipotetica de 200 de lei pe o anumita perioada de timp sau din moment ce pensia s-a stabilit la 300, nu are plati restante iar eu nu am cerut recalcularea pensiei, nu pot primi nimic din aceasta perioada anterioara?
Nu, nu puteți.
De asemenea, tatăl are opțiunea sa ceara pensia sau o parte din ea în natura. Nu cred ca asta se va întâmpla însă, conform legii are aceasta posibilitate.
Apoi nu înseamnă că dacă mergeți în instanta vi se va mari automat pensia. Trebuie sa dovediți ca nevoile dumneavoastră au crescut.