La o fabrica din Bucuresti, dupa pauza de masa, muncitorii refuza sa se intoarca la locurile de munca si protesteaza fata de faptul ca nu si-au primit salariile. Din punct de vedere juridic si conform legii conflictelor de munca aceasta oprire spontana a lucrului nu reprezinta o greva in sens juridic. Ce poate insa reprezenta?
Salariaţii care încetează activitatea invocând o grevă spontană, deci în afara cadrului legal pentru organizarea şi desfăşurarea grevei, sunt susceptibili să răspundă disciplinar, întrucât îşi încalcă obligaţiile de serviciu.
Eu il numesc un protest spontant fata de nerespectarea de catre angajator a obligatiilor contractuale. Este avertismentul ca poate lua nastere un conflict de drepturi (art.67 lit.b) care va fi solutionat in instanta daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile (art.70). Cheltuielile suportate de angajator vor fi mult mai ridicate decat acordarea drepturilor salariale.
Din punct de vedere moral si legal, angajatorul este cel care a provocat oprirea lucrului.
Codul muncii Art.40 (2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
.................
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
............
Fabrica are sindicat si depinde de aprobarea unui credit destinat printre altele si salariilor, iar oprirea lucrului inseamna intarzierea realizarii produselor si implicit penalitati. In trecut mereu au fost intarzieri la realizarea productiei dar nu a fost penalizat nimeni. Liderii de sindicat au inteles, numai o parte a oamenilor nu a inteles. In fabrica daca nu produci, nu vinzi si daca nu vinzi, mori. Cereri sunt dar clientii vor marfa la timp dar oamenii nu inteleg si intarzie productia.
Daca muncesti esti platit. Daca esti platit asiguri existenta ta si a familiei tale. Salariatii au in general salarii foarte mici si nu poate fi vorba ca au putut face economii din care sa traiasca in "zile negre". Stiu si cum este sa treci prin asemenea momente.
Este indicata o comunicare directa cu angajatii (nu-i lasati numai pe liderii sindicali) si dati explicatii privind situatia, necesitatea implicarii lor directe in rezolvarea situatiei inclusiv prin amanarea datei salariilor, dar cu o data certa de acordare a lor (incheierea unui acord pe aceasta tema astfel ca si ei sa aibe o siguranta). Nu pot crede ca salariatii nu vor colabora, asta numai daca nu s-a facut un obicei din intarzierea acordarii salariilor.
In situatia data numai de un litigiu de munca este nevoie sau de amenda ITM-ului.