avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot fi data afara?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot fi data afara?

Sunt gestionara (vanzatoare) la un magazin mixt ,suntem doua angajate, iar in luna aprilie a iesit o lipsa X ,dupa care urmatoarea luna a iesit pe plus suma lipsa din luna precedenta. Acum doua luni s-a intamplat din nou,de data asta suma fiind mai mica.Astazi am fost anuntata de conducere ca voi fi concediata din cauza lipsurilor.Precizez ca gestiunea este comuna si lispa care s-a iesit a fost amputata din salariu fara comisie si fara chitanta. Va rog sa imi spuneti daca este legal sa ma concedieze doar pe mine ?
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 01:19, 24 Noiembrie 2009
E un pic ciudat cum povestiti dvs ca ies sume in minus apoi in plus.

In principiu, angajatorul va poate concedia, daca se considera prejudiciat insa este obligat de lege sa urmeze o anumita procedura de cercetare disciplinare. Orice abatere de la aceasta procedura face ca decizia de concediere sa fie nula daca o veti ataca in instanta, ulterior in termen de 30 zile.
Pe scurt, art 267 din Codul Muncii prevede:
Cercetarea disciplinară
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Dar ma poate concedia doar pe mine sau este obligat sa o concedieze si pe colega?
E greu de spus.
In principiu angajatorul ar trebui sa cerceteze si sa stabileasca vinovatii inainte de-a luat o decizie de sanctionare. Daca spuneti ca si colega dvs avea aveiasi raspundere si atributii, atunci si dumneaei ar trebui sa fie cercetata in aceleasi conditii ca si dvs.
Pe de alta parte, daca angajatorul o va dori "scapata", se va intampla.

Oricum, dvs chiar si daca veti ajunge in instanta va veti indrepta asupra faptului ca ati fost concediata ilegal de catre angajator in raport cu munca dvs, nu asupra faptului ca, colega dvs de serviciu nu a avut aceiasi soarta.
alina sv a scris:

Dar ma poate concedia doar pe mine sau este obligat sa o concedieze si pe colega?

Daca v-a retinut banii pentru lipsa, inseamna ca si-a acoperit paguba. In aceste conditii nu vad oportuna inceperea unei cercetari disciplinare doar pentru dvs.
Daca nu se face cercetare disciplinara, atunci pe ce motiv va concediaza, va desfiinteaza postul? Ca nu inteleg....:-/
in sitautai dvs. presupun ca gestiunea este comuna ca si raspunderea asupra ei.

In ceea ce priveste situatia din gestiune trebuie sa existe o inventariere,un proces verbal de constatare semnat de toate partile.
In situatia lipsurilor in gestiune nu se poate indrepta diferentele numai asupra dvs.. decat daca sunt probe clare ca dvs. ati creat creat respectivul prejudiciu.

Cercetarea disciplinara trebuie sa aiba in vedere ambele persoane care au aceleai responsabilitati referitoare la gestiune,in caz contrar este clar un abuz indreptat impotriva dvs. iar in instanta aveti castig de cauza.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara fara convocare? Beauty Beauty Buna ziua As dori sa stiu daca se poate face o cercetare disciplinara fara convocare......eu am fost chemata in urma cu aprox. 1 luna de zile la cercetare ... (vezi toată discuția)
O angajata a iesit la inventar - 10000 lei bebe_panait bebe_panait am 2 vanzatoare la un magazin, la inventar facut din 2 in 2 luni, am iesit lipsa aproximativ 10000 lei, una dintre ele a recunoscut ca a luat banii si a ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere? schuphy schuphy in cazul concedierii indisciplinare se mai respecta cele 14 zile obligatorii sau i se poate spune angajatului k din acel moment nu mai lucreaza...cu alte ... (vezi toată discuția)