avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz concediere?

in cazul concedierii indisciplinare se mai respecta cele 14 zile obligatorii sau i se poate spune angajatului k din acel moment nu mai lucreaza...cu alte cuvinte ma intereseaza daca e legal sa nu te mai tina angajatorul cele 14 zile mentionate in contractul de munca,in cazul in care contractul de munca a fost desfacut pe motiv indisplicinar?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 20:43, 21 Octombrie 2008
concedierea pe motiv disciplinar se poate face fara preaviz
1. Niciodata sa nu spuneti unui salariat sa plece acasa! El va pleca, va va da in judecata, va castiga si-i veti plati si pentru perioada cat a stat acasa.
2. Aplicati corect articolele din Codul muncii: 61lit.a), 62(2.1), 63(1) si 52(1) lit.a):
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în
următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de
disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
Art. 62“(2.1) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a),
angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 263-268.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
(O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 63. - (1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la
regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.

Din momentul savarsirii abaterii disciplinare ii suspendati CIM pe perioada cercetarii disciplinare si daca dupa aceasta cercetare veti hotari incetarea CIM, ii faceti acest lucru cu data de atunci.


eu sunt ospatar,si avem lipsuri pe inventar...ni sa oprit salarul pentru aceste lipsuri.am dus un concediu medical si din cauza k am respectat concediul ledical si nu mam prezentat la servici sefa mia spus k sa stau acasa ca nu mi-a primit nimeni concediul si ca imi va fi desfacut contractul de munca cu litera i pe motiv de furt...sunt facute foi de stoc si de pe acestea reiese lipsa dar nu sunt scrise de mine.pot fi folosite impotriva mea aceste foi de stoc si are dreptul sa-mi desfaca contractul de munca asa pur si simplu pe un motiv care nu este adevarat?
1. Cred ca a dorit sa va sperie. Acea faimoasa litera "i" nu mai exista in actuala legislatie. Ea se regaseste in art.61,lit.a) din Codul muncii din 2003.
2. Daca intr-adevar era lipsa, erati dat in judecata si cercetat pana acum.
3. Sesizati ITM despre faptul ca angajatorul nu va primeste certificatul de concediu medical. Asa ceva nu se poate, decat daca acesta este fals.
4. Concedierea pentru asemenea fapte, imputate de angajator, se face numai dupa o cercetare disciplinara prealabila, cu respectarea art.263-268 din Codul muncii.
schuphy a scris:

in cazul concedierii indisciplinare se mai respecta cele 14 zile obligatorii sau i se poate spune angajatului k din acel moment nu mai lucreaza...cu alte cuvinte ma intereseaza daca e legal sa nu te mai tina angajatorul cele 14 zile mentionate in contractul de munca,in cazul in care contractul de munca a fost desfacut pe motiv indisplicinar?


In cazul concedierii pe motiv de indisciplina nu etse prevazut niciun termen de preaviz.

Alte discuții în legătură

Concediere girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Gestionarul nostru a avut lipsa in gestiune 3 luni consecutiv. Recunoste cele intamplate si promite ca v-a plati sumele lipsa. Noi dorim sa il concediem. Am ... (vezi toată discuția)
Concediere disiciplinara - absenare 4 ore/zi in previz? Georgi_eu Georgi_eu Buna ziua! In cazul concedierii disciplinare pentru abateri repetate salariatul are dreptul la optiunea de a sta 4 ore/zi la serviciu in perioada ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? oanaportar oanaportar Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? Sunt membru numit intr-o comisie de cercetare ... (vezi toată discuția)