avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara fara convocare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara fara convocare?

Buna ziua
As dori sa stiu daca se poate face o cercetare disciplinara fara convocare......eu am fost chemata in urma cu aprox. 1 luna de zile la cercetare disciplinara in baza unui telefon deoarece eram in concediu medical.M-am prezentat la ora stabilita si am fost cercetata.Nu s-a emis nici o decizie pana in prezent.Astazi ma voi prezenta la alta cercetare de data asta cu convocare primita prin curier.Obiectul cercetarii de astazi este altul decat precedentul.Intrebarea mea este daca pot contesta o eventuala decizie a cercetarii anterioare dat fiind faptul ca este facuta fara convocare si eventual reluarea cercetarii anterioare in conditiile legale.
Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Eugenia Angelica Fortuna , Consultant resurse umane 09:59, 2 Septembrie 2009
Vedeti bine ca se poate intampla cercetarea fara convocare, dar e dreptul Dvs. sa o contestati (cu mari sanse de castig pe incalcarea procedurii legale). B-)
Nu va sfatuiesc sa solicitati Dvs. reluarea cercetarii (va puneti pistolul la tampla X-( ); lasati-i pe ei sa isi bata capul cu asta...

Succes!
Va multumesc pentru raspuns.Cu siguranta o voi contesta deoarece mi s-au pus niste hartii in fata si .......ma uitam ca mata la calendar!
Se doreste demisia mea si a inca unei colege cu orice pret iar noi tot cu orice pret nu o acceptam!
Inca o data multumiri!
Atitudinea dvs pozitiva este foarte buna! Daca considerati ca nu va faceti vinovate de nimic(dvs si colega) mergeti inainte . Asteptati sa vi se comunice decizia si , daca este decizie de concediere , atacati-o in instanta! Acolo veti putea solicita anularea deciziei pe motive procedurale , de viciu! In sensul ca nu ati fost convocate in scris si ca s-a dispus o masura fara sa aveti cunostiinta de cercetarile care s-au efectuat si fara ca sa fiti audiate in legatura cu aspectele de care sunteti invinuite!
SUCCES!
=D>
Codul Muncii prevede:
Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), (AVERTISMENTUL) nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Mai aveti grija, din cate am inteles v-a cercetat disciplinar de doua ori, pentru fapte diferite? Pentru prima v-a somat verbal iar pentru a doua ati primit convocare, asa este?
Art. 265. (2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune, probabil ca au citit C.M. si stiu asta, tocmai de aceea va cerceteaza pentru alta fapta.
De ce v-ati prezentat la prima convocare facuta verbal, daca erati in concediu medical? Concediu medical suspenda tot, chiar si cercetarea disciplinara prealabila.
Ati primit si a doua convocare, in scris de data aceasta, tot in concediu medical erati?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Nedepunere cerere de reluare activitate din concediu crestere copil marcelacisar marcelacisar Buna ziua, Am un caz de contract suspendat pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, care a expirat de 2 luni , iar angajata nu s-a prezentat ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu costel58 costel58 Poate fi considerat ca abuz in serviciu contra intereselor persoanei tinerea unui salariat in suspendare pe perioada cercetarii disciplinare prealabile peste ... (vezi toată discuția)