avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare apartament cu precontract prin agenție ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare apartament cu precontract prin agenție imobiliară: există riscul de a fi escrocat de agent sau de cumpărător?

Caul 1. Am pus un apartament in vanzare. Un agent imobiliar care mi-a citit anuntul mi-a adus un client care s-a hotarat sa cumpere apartamentul. Clientul este din alt oras.
Agentul a adus un formular de precontract pe care l-a semnat cumparatorul acesta urmand sa trimita banii de avans in contul agentului. Urmeaza ca eu sa semnez precontractul dupa primirea avansului stabilit de la agent. Agentul mi-a cerut insa o copie dupa actul de proprietate si extrasul CF. Exista pericolul ca pe baza acestor acte in copie sa se faca o excrocherie la o posibila colaborare cu un notar si sa imi pierd apartamentul ?
Cazul 2. Daca totul decurge insa normal cu precontractul si ajungem la notar exista posibilitatea ca odata semnat contractul de VC cumparatorul sa nu mai vireze banii in contul meu iar contractul sa ramana valabil in favoarea cumparatorului ?
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:22, 26 Aprilie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cazul 1: Nu va mai uitati la filme. Nu isi risca nimeni painea, ca sa faca o vanzare in care sa semneze cineva in locul proprietarului. O sa va convingeti cand o sa vedeti cate documente va trebui sa completati personal si cat de verificat veti fi. In plus, proprietarul imobilului trebuie identificat cu cartea de identitate. Asa ca, nu se intampla nimic cu niste copii xerox dupa originalele dvs. Extrasul de carte funciara expira, deci oricum va trebui scos altul, iar la perfectarea unei vanzari este obligatorie prezentarea documentelor in original.
2. Daca nu va primiti banii. nu semnati contractul.
Daca cumparatorul nu are toti banii, informati notarul despre acest aspect si incheiati contractul cu plata pretului in rate sau cu rest de pret.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Caz. 1. Imaginatia si tehnologia de azi poate transforma o copie in original inclusiv cu semnatura oricui.
Caz 2. La transferul bancar cumparatorul trebiuie sa prezinte contractul VC pentru justificare, asadar semnat.
Scenariile nu sunt din filme ci din viata reala.
Caz 1: Repet: nu va mai uitati la filme. Dacă prin absurd ar face cineva asa ceva, face pentru niste sute de mii de euro. Nu pierde nimeni atat timp pentru un apartament.
Caz 2: la banca (unele, nici macar la toate) vi se cere draftul contractului.
N-o sa va puna nimeni sa semnati o vânzare înainte să vă fi primit banii.
Caz 3: a apela la altii ă fost alegerea dvs. Dacă sunteți atat de suspicios, ocupati-va personal de toate documentele. Însă niciun act nu se lucreaza pe loc. Nici frizerul nu va tunde in 5 minute.
Surprinzator, la un moment dat va trebui să lăsati cel puțin 2 zile documentele în original la notariat.
De unde stiti pretul apartamentului in discutie ? De unde stiti ca eu am apelat la altii pentru tranzactia exemplificata si ca nu s-au "bagat" singuri in seama venind din partea cumparatorului? De unde stiti ca nu am vrut sa ma ocup personal de un dosar simplu, cu acte usor de intocmit ?
Acum: realitatea a 3 opinii calificate in probleme juridice spun cam asa in unanimitate: nu lasati actele de proprietate, nici chiar in copie, la niste agenti de vanzari (exemplul dat de dvs cu notariatul este cu totul altceva pentru ca un notar nu este agent de vanzari).
Banca la care vom face transferul de bani este serioasa si stie ceva din realitate si nu din filme, asadar cere contractul semnat de parti si nu un draft, ba chiar si prezenta celor doi contractanti.
Suspiciunile mele, si probabil ale multora din situatii similare, raman in continuare agatate in real si nu fictiune.
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2019
eugenoros, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricât de mult ati cere pe el, este totusi un apartament. A falsifica un act, a prefabrica documente, a hakeri ceva sunt niste operațiuni mancatoare de foarte mult timp, timp pe care nu il pierde nimeni decât pentru vreun penthouse la New York.
Dacă s-au "bagat" alții în seama, de ce trebuie sa le dati curs?
Dacă puteti sa va ocupați și singur, de ce nu o faceti?
Nu stiu despre ce banca este vorba, dar va asigur ca nu exista niciun temei legal pentru care banca să vă ceară la efectuarea viramentului originalul contractului deja semnat.
Pentru simplul motiv că în cuprinsul contractului se menționează numărul și data documentului bancar care atestă plata prețului.
Mai pe românește: banca încearcă.
O banca serioasă nu cere vânzătorului să își vândă casa înainte de a primi prețul .

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare. cerul cerul La data de azi am semnat un precontract de vanzare cumparare. In precontract se scrie asa eu fiind VANZATORUL: \"[b]Pretul[/b] apartamentului este de 35000 ... (vezi toată discuția)
Prelungire precontract vanzare-cumparare? ncris78 ncris78 Am semnat un precontract de vanzare-cumparare pentru o locuinta, cu achitarea apartamentului prin contractarea unui credit prin programul Prima casa. La ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)