Depinde ce intelegeti prin recuperarea permisului. El poate fi recuperat dupa depunerea plingerii contraventionale (contestatia) si scoaterea unui cerftificat de grefa ce trebuie prezentat la politie pentru a reintra in posesia permisului :
Articolul 118
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2)
Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
(3)
Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4) , in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
[ link extern ]
Daca depuneti si apel, in cazul in care pierdeti procesul la prima instanta, cea de fond, aveti permis cam un an de zile, pe care, va trebui totusi sa-l predati, in caz de pierdeti la apel (a se vedea alin 3 si 4).
Daca prin recuperarea permisului intelegeti sa cistigati procesul/procesele, sansele depind de cum va alcatuiti materialul depus la judecatorie si eventual cum il veti sustine in fata instantei. Sau cum il va sustine avocatul angajat (daca nu va incumetati singur). Nu exista garantii. Nu are nici o relevanta faptul ca aveti un cazier rutier imaculat timp de 11ani.
Nu stiu de unde aveau politistii coordonate GPS, inseamna ca exista posibilitatea sa fi inregistrat fapta cu o camera dotata cu GPS. Transcrierea gresita a coordonatelor in PV de contraventie nu e un motiv de anulare a procesului verbal.
Daca au dorit sa indice locul faptei cu niste coordonate GPS luate cu vreun program de pe telefon, si nu mai au si alte repere (borna km, alte indicii rutiere) aveti sanse in caz in care aceste coordonate sunt eronate, prin invocarea deciziei nr. 13/2018 a ICCJ.
[ link extern ]
Este un caz de nulitate relativa si veti sustine in plingere ca nu va puteti sustine apararea pentru ca acele coordonate GPS indica un loc in afara drumului public. Prin aceasta vi se produce o vatamare in sens juridic, vi se incalca dreptul la aparare, intrucit nu se poate identifica fapta savirsita din moment ce coordonatele GPS ale locului faptei nu sunt pe un drum public. Bineinteles ca veti sustine ca ati depasit regulamentar, pe portiunea cu linie discontinua.
Citez din decizia 13/2018 a ICCJ :
"41. Înalta Curte de Casație și Justiție reține că, în conformitate cu regimul juridic al nulității relative, aceasta poate fi invocată numai de persoana al cărei interes a fost nesocotit la emiterea actului contestat.
În cadrul procesului civil, numai petentul este în măsură să aprecieze că, drept urmare a descrierii insuficiente a faptei, nu poate să identifice în ce constă contravenția și să combată susținerile organului constatator.
42. În acest context,
vătămarea suferită de petent constă tocmai în punerea acestuia în imposibilitatea de a-și efectua apărarea, vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului, aspect ce trebuie analizat de instanță, în cadrul fiecărui litigiu dedus judecății.
43. Nelegalitatea ce afectează procesul-verbal de contravenție, prin descrierea insuficientă a faptei, nu este, așadar, intrinsecă, adică nu duce în orice situație la anularea actului respectiv - aceasta se va întâmpla numai dacă vătămarea produsă este de natură să împiedice identificarea faptei săvârșite, încadrarea în drept, sancțiunea aplicabilă - cu consecința imposibilității efectuării apărărilor în cadrul procesului judiciar."
Bineinteles ca in plingerea contraventionala trebuie sa cereti anularea PV de contraventie.