Nu reușesc să obțin autorizația de construire din cauza condițiilor, mereu altele, impuse de arhitectul-șef. Consider că este vorba de un abuz, poate fi sancționat pentru asta?
Incerc de ceva timp sa obtin o autorizatie de construire a unei case cu garaj la strada pt care am solicitat un certificat de urbanism.Arhitecta cu care urma sa lucram proiectul a vrut sa se asigure ca vom primi autorizatia de construire daca respectam pasii din certificatul de urbanism si a mers la primarie sa vb cu arhitectul sef sa intrebe daca e ok sa facem casa cu garaj la strada asa cum am cerut in certificat. (Toata treaba asta ot ca arhitectul sef este cunoscut drept un om care comite abuzuri si ii place sa puna bete in roate celor care nu fac proiectul cu el).
I s-a spus ca daca respectam ce scrie in certificatul de urbanism este ok.
Am facut proiectul si cand am depus toate actele nu a fost de acord cu garajul la strada pt ca avand pe partea stanga a terenului strada practic suntem intr-o intersectie si el nu isi asuma daca noi facem accident cand iesim sau intram in garaj si sa facem un studiu de circulatie plus alte 2 hartii.
Am facut acest studiu si din nou nu e bine...de data asta are o problema cu politia ca si-a dat acordul pt garaj...mentionez ca nu e un teren la strada principala ci pe o straduta unde nu circula mai nimeni.
Mai mult decat atat noi a trebuit sa cedam din teren ca sa ne aliniem cu vecinii aproape 5m/17m deci noi prcatic din strada intram mai intai pe bucata cedata ce va deveni trotuar si apoi in garaj dar nu este de acord pt ca acel spatiu devine spatiu public si nu am voie sa fac manevre de intoarcere acolo.
In acest moment ma simt umilita si cred ca am parte de un abuz din partea acestui domn si as vrea sa stiu daca am.parte de un abuz ca sa iau masuri...nimeni nu stie ce sa imi mai spuna sa fac ca sa o scot la capăt.
Domnul arhitect spune ca nu va da autorizatia decat daca mut casa mai in spate pe teren deci practic o bucata am cedat-o si e ca si pierduta si am vrut sa facem casa cu garaj inclus si la strada ca sa ramana cat mai mult din teren....dupa ce a zis ca e ok si proiectul a fost facut nu mai e ok si se leaga de orice sa nu dea autorizatia.
Are voie sa refuze daca politia a spus ca nu e nicio problema si a avizat studiul de circulatie si daca tot ce mi se cere prin certificatul de urbanism am respectat?
Poate prin reglementari se interzice construirea la strada, in general sunt retrageri, mai ales pentru proprietatile din intersectii. Degeaba zice politia ca se poate... Nu toata suprafata terenului este suprafata construibila (trebuie ca pe planul terenului sa trasati retragerile obligatorii si obtineti suprafata construibila teoretic, apoi sa verificati si POT/CUT pentru ca si acesti indici limiteaza suprafata construita; mai mult, pot interveni si unele utilitati care au o suprafata de protectie neconstruibila; sau exista reglementari care te obliga sa te lipesti la calcanul vecinului, sau sa ai casa la strada, sau sa ai casa in fundul curtii). Daca mutati casa mai in spate, terenul liber va avea aceeasi suprafata, e drept, distribuit altfel; nu vi-l ia nimeni. Reglementarile locale de urbanism pot fi modificate prin PUD/PUZ, nu prin studiu de circulatie (care poate fi parte a PUD/PUZ).
Ati depus oficial pentru autorizare? Aveti un raspuns scris? Asa pe vorbe... In mod normal daca aveti un refuz ar trebui si o argumentatie in el, eventual o varianta de rezolvare. Daca aveti ceva scris si considerati ca nu respecta legea / reglementarile de urbanism puteti sa va adresati Inspectoratului de Stat in Constructii care au inspectori specializati in controlul Primariilor cu privire la autorizatii sau documentatii de urbanism. Sau sa actionati in instanta Primaria.
Arhitectii sefi din primarii sunt functionari publici, deci nu pot presta alte activitati lucrative sau salariale care sa vina in contradictie cu statutul functionarilor publici. Adica n-au cum sa faca ei proiecte de case. Arhitectul pe care il aveti e mai tinerel? Daca a mers la primarie sa ceara lamuriri e clar ca ceva nu se potriveste...
In raspunsul oficial spune:"s a constatat ca planul anexa la avizul emis de Politia Rutieră,reprezinta situatia existenta,nu reprezinta situatia propusa conform certificatului de urbanism si in consecinta avizul nu corespunde conditiilor certificatului de urbanism." Fara propunere de rezolvare
..mai mult arhitecta a cerut un plan din pug sa vada ce alta varianta ar putea propune si l au apucat nervii ca i a explicat o data ...E adevarat ca ii mai spusese o data inainte sa ne dea rasp oficial dar fara ceva concret si fara sa vezi despre ce e vorba nu ai cum sa propui.Ne lovim de un zid de fiecare data cand vrem sa rezolvam si ca sa rasp si la întrebarea de mai sus:vreau AC dar vad ca nu se poate si atunci evident ca vreau sa merg mai departe si acest om sa plateasca pt ceea ce face.Cat despre faptul ca el nu are voie sa faca proiecte:el face proiecte si avem cunostinte carr au favut cu el.Stiti sigur ca nu are voie?
Din rasp oficial eu nu am inteles nimic si cu el nu se poate discuta...poarta un monolog,vb peste tine strict ce vrea el sau tipa.Arhitecta noastra ne a spus ca problema e ca pe spatiul public nu am voie sa fac manevre de intoarcere si fiind in intersectie trebuie neaparat sa intram cu spatele ca sa iesim cu fata...bucata aceea oe care o cedam nu se pune...vreo 70mp in fata curtii unde am putea intoarce.
Sigur ca nu are voie, e o situatie clara de incompatibilitate. Cititi legea functionarilor publici. De altfel dl. arhitect ar trebui sa aiba dreptul de semnatura (din tabloul national al arhitectilor) suspendat la cerere. Daca aveti dovezi il puteti reclama la ANI. Probabil ca semneaza altcineva proiectele, el le face "la negru"...
Pai este normal sa refuze, cine a facut studiul de circulatie l-a facut gresit, ar trebui clar sa se vada cum este situatia propusa. Sa scrie clar pe plan situatie propusa si sa fie identica cu ce se propune prin proiect. De ce sa avizeze politia rutiera situatia existenta?! Rezolvati prin aprobarea de catre politia rutiera a variantei propuse. Vedeti sa nu expire certificatul de urbanism. Mie imi pare ca s-a incercat o varianta nelegala, de genul iau un aviz sa fie, dar care nu corespunde realitatii, poate nu se prind astia din primarie... Sunteti sigura ca varianta propusa ar primi avizul politiei rutiere?
De ce nu renuntati la garaj? E o cheltuiala in plus si nu e deloc mica... Un spatiu de parcare in curte s-ar rezolva mai usor. Si puteti face doua porti, cate una pe fiecare strada, astfel incat intri cu fata pe o poarta, iesi cu fata pe cealalta poarta. Acum nu stiu cat de larg este terenul...
Sau mutati casa mai in spate ca sa aveti spatiu de manevra in curte, asa cum sugereaza arhitectul.
Nu prea inteleg nici treaba cu trotuarul. Lat de 5 m?!
Daca va puneti contra, in viitorii 2-3 ani nu rezolvati nimic. E tinerica arhitecta? Ca mi se pare ca o cam priveste de sus. Nici cu experienta nu prea pare a fi. Probabil ati vrut sa faceti o economie. Nu are nevoie de PUG, e suficient certificatul de urbanism, sunt toate informatiile acolo. N-o mai lasati sa mearga singura la primarie, de fapt depunerea actelor e treaba proprietarului, nu a proiectantului. Daca arhitecta vrea informatii suplimentare, mergeti si dumneavoastra. Programati oficial o audienta. Daca nu va intelegeti cu arhitectul programati audienta la primar.
Ca sa renunt la garaj iar trebuie sa modific proiectul pt ca este jumatate in casa jumatate afara si deja am platit acest proiect si in certificatul de urbanism el nu ne a cerut acest studiu...asta a fost o cerință ulterioara.Casa respecta toate cotele din certificatul de urbanism si indiganarea mea este ca nu ne-a cerut de la inceput tot ce e nevoie...asa stiam si eu ca este prea complicat si nu faceam asa proiectul....dupa ce proiectul a fost facut conform CU a inceput toata nebunia asta.Da arhitecta este mai tanara decat el dar este una recomandata in oras,nu a patit cu nimeni asa ceva!O sa refacem acel studiu sa vedem daca va fi ok asa dar asa mi se pare o nedreptate...de ce nu a spus de la inceput tot ce implica o casa cu garaj la strada....practic am facut proiectul degeaba ca acum sa caut sa modific si fim tinuti in loc.Este normal sa apara cerinte dupa ce depui proiectul?Cine plateste toate aceste modificari si studii ulterioare?Nu mi se pare in regula incurcatura asta!
M am interesat si face proiecte pe firma fiului lui si cei care mi au spus au preferat sa faca proiectul cu el "ca sa nu le puna bete in roate".
Acum vad ca asa si este...de ce nu ne a cerut de la inceput acest studiu?Sau sa ne atentioneze ca acolo nu se pot face manevre de intoarcere....de ce abia acum cand am platit tot si asteptam autorizatia?