avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art 335,2) permis suspendat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art 335,2) permis suspendat

Buna ziua.
in toamna trecuta am luat categoria A2. Am achizitionat o motocicleta avand 37kw, eu nestiind ca nu e in regula sa o conduc (limita fiind 35kw). Am aflat ulterior si am adus o la bucuresti pt a o limita. Eu fiind si student in Bucuresti. Acum 2 saptamani am cumparat un kit de limitare al puterii si l am montat la United Motors, care sustineau ca sunt autorizati rar pt a face aceasta operatie. Apoi am hotarat ca ma duc saptamana trecuta la rar cu motocicleta si actele pt a mi schimba talonul si omologa limitarea. Pana sa ajung la rar am fost oprit de politie si mi s a deschis dosar penal pentru conducere vehicul fara drept. (cum am spus..motocicleta era de categoria A si eu aveam A2.) Am dovada ca am montat kitul. A2a zi dupa ce am fost la politie am fost la rar pt omologare si acolo am aflat ca cei care mi au limitat motocicleta nu sunt de fapt autorizati sa faca aceasta manopera si m au mintit. A mai venit o problema..nici actele kitului de limitare nu erau in regula pentru ca le am comandat din Anglia si cei de acolo cum sunt cu brexitul..mi au trimis acte care nu sunt in regula in UE (asta am inteles de la singurul service din Romania..din Cluj care s au informat pentru mine)
politistii mi au spus ca dosarul se va trimite la parchet apoi dupa 2 saptamani trebuie sa ma duc la brigada rutiera si sa ma informez ce politist se ocupa de dosarul meu si sa tin legatura cu el.
mai e o problema.
in 2015 septembrie eu am avut un dosar deschis pt violenta care s a terminat cu impacare.
motocicleta este pe numele tatalui meu care este pompier si un dosar penal il poate lasa fara loc de munca.
sunt foarte constient ca am gresit.
ce e de facut ? la ce sa ma astept ? cat credeti ca va dura ? Va multumesc anticipat!
Buna ziua! Cred ca i-am răspuns și prietenei dumneavoastră la subiect. Va redau ce i-am răspuns:

Buna seara!
In aceasta situație, fapta reprezintă infracțiune, dar având in vedere tot contextul descris de către dumneavoastră, ea este de o gravitate redusă. Exista premisele ca, odata ce aude și înțelege ce s-a întâmplat, procurorul sa nu îl trimită in judecata și sa se dispună renunțarea la urmărirea penală.
Oricum, și dacă ar fi trimis in judecata, sunt șanse minime sa fie condamnat, fiind fezabila o soluție de renunțare la aplicarea pedepsei.

Ca o adaugare, va spun ca nu tatăl dumneavoastră va avea dosar penal. Dumneavoastră aveți unul. Contează cine săvârșește fapta, nu cine e proprietarul autoturismului.
Raportat la durata, de regula dosarele cu infracțiuni rutiere durează, pentru ca nu sunt prioritare pentru organele de urmărire penală. Mai ales ca, din câte înțeleg, dosarul e la București.
Dacă procurorul înțelege contextul și va da o soluție de renunțare la urmărirea penală, o sa dureze câteva luni (4-7, cu tot cu confirmarea soluției de către judecător)
Dacă sunteți trimis in judecata poate trece și 1 an sau 2 pana sa primiți o soluție definitiva. Depinde de mulți factori.
Oricum, șansele sa primiți o soluție de condamnare sunt minime, aproape de 0.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Am hotarat sa postez si eu deoarece am vrut sa scriu totul mai detaliat.
Va multumesc pentru timpul acordat!
Art. 335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere


(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.


Detalii: [ link extern ]

deci si tatal poate avea probleme.
Oricum, cred ca se va tine cont de toate ce ati povestit aici, poate se va lasa cu amenda.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2019
gi-jane2, moderator
Tatăl dumneavoastră poate avea probleme dacă V-a încredințat de o maniera efectivă vehiculul spre a fi condus.
Dacă doar l-ați pus pe dansul proprietar fiindcă e asigurarea mai mică, dar el nu știa când și unde conduceti vehiculul nu va avea probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am avut in luna octombrie un accident de motocicleta. ... Zedo Zedo Buna ziua! Am avut in luna octombrie un accident de motocicleta. Este vorba depsre un accident cu autor necunoscut (a plecat de la locul accidentului) si ... (vezi toată discuția)
Sanctiune condus cu subcategorie necorespunzatoare A_A_A A_A_A Buna seara! Sunt posesor de permis de conducere categoria A1 de 2 ani, urmand sa iau si A2-ul primavara aceasta. Vreau sa cumpar o motocicleta ... (vezi toată discuția)
Conducere motocicleta de 71kw limitata la 35kw cu permis a2 Baban2 Baban2 In data de 31 martie 2018 la ora 4 dimineata am fost oprit de un echipaj de politie aflat in mers, la verificarea actelor au observat ca eu conduc o ... (vezi toată discuția)