Prin Decizia nr. 387/2018, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii și a constatat că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma “condiții de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Potrivit art. 83, una dintre situațiile în care contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată privește angajarea pensionarilor care, în condițiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
Art. 84 alin. (1): “Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni“.
Înțeleg și cunosc decizia 387 din 2018, însă cum poate fi interpretat pct. 36 din decizie? De altfel pentru mine e foarte clar ca se poate cumula, dar , sunt unii care interpretează pct. 36 altfel. Consider ca o Decizie a CC nu poate fi interpretata, ca de altfel si o lege decat in ansamblul ei si nu partial pe pct. Sau art. De aceea si legea 53/2003, modificata prin OUG 98 e clara. Mulțumesc frumos pentru răspuns.
1. Curtea Constitutionala, prin acea decizie, a statuat :
In prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.
2. Legea 263/2010
art.118
(1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
......
Din coroborarea dispoziţiilor art. 83 lit. g din Codul muncii cu dispoziţiile art. 118 alin. (1) lit.a din Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale rezulta ca contractul individual de munca al pensionarului poate fi încheiat atat pe durata determinata, cat şi pe durata nedeterminata.
3. Asadar, un pensionar pentru limita de varsta poate incheia orice fel de contract individual de munca, inclusiv pe perioada nedeterminata.
Îndeplineam și am depus dosarul în mai 2018 pensie limita de varsta. Apoi a apărut decizia cc astfel încât am optat pentru art. 56 alin 1 lit c pentru continuarea activității. E legal sa cumulez pensia cu salariul. Casa de pensii îmi spune ca e legal. Mulțumesc foarte mult. Am nevoie de un răspuns urgent pentru a lua o decizie legala. Precizez ca aceam 42 de ani de munca la data depunerii dosarului plus grupa a doua de munca 22 ani, iar conform tabelului făceam vârstă în septembrie 2018
Vi s-a dat raspunsul: Un pensionar pentru limita de varsta poate incheia orice fel de contract individual de munca, inclusiv pe perioada nedeterminata. Asadar,puteti cumula pensia cu salariul.