avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot trece pe numele meu partea de 50% din apartament a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot trece pe numele meu partea de 50% din apartament a unuia dintre părinți, în caz de divorț, fără ca celălalt să fie de față?

Aș dori să aflu dacă aș putea să trec pe numele meu partea de 50%din ce i se cuvine unuia dintre părinți, fără ca celalalt sa fie de față dacă ei vreau sa divorțeze și se va ajunge sa împartă, eu fiind fiul.
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Horatiu79 , utilizator 18:48, 1 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lasati atunci ca tata sa se zbata sa faca partajul, poate fiind beat mai mereu, renunta.
Nu aveti cum sa ii luati partea, daca o da in judecata pe mama si casa ii va fi atribuita, va trebui sa ii dea bani pt partea lui, pt jumatate din casa, practic.
Daca nu mai are discernament, il puteti pune sub interdictie si sa ii deveniti tutore sa ii administrati banii.
sau, puteti daca e violent sa cereti emiterea unui ordin de restrictie si protecti esi ca masura sa il oblige sa merga la dezalcoolizare.
Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunurile proprietate devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi ( soti) nu are individualizata o cota-parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate.

Functioneaza prezumtie de contributie egala la dobandirea bunurilor comune, prezumtie, care , insa , nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta cu orice de mijloc de proba , contrar.

Partajul poate fi initiat in timpul casatoriei .( in mod voluntar, ori in instanta , in situatii exceptionale ).

Dupa divort, actiunea de partaj poate fi initiata oricand.


Cota-parte din dreptul de proprietate este stabilita dupa anumite criterii, precum contributia financiara la plata pretului, sumele de bani investite, in vederea amenajarii bunului imobil, plata taxelor si a impozitelor aferente, actele de conservare si administrare efectuate , situatia locativa a fiecaruia dintre coproprietari.

Cota -parte, odata stabilita, poate fi transferata catre dumneavoastra, in orice modalitate, donatie, vanzare-cumparare, in functie de intentia partilor semnatare.

Bunul imobil poate fi atribuit unuia dintre codevalmasi, cu obligatia de a-l despagubi pe celelalt, conform cotelor-parti din dreptul de proprietate, cu o sulta, ce va fi platita la termenul stipulat in hotarare.

Fiecare dispune de bunurile sale, in timpul vietii, dupa cum doreste.

Dvs . veti mosteni bunurile din patrimoniul parintilor dvs,fiind mostenitor rezervatar.


Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Partaj casă construită în timpul căsniciei: mama nu a contribuit cu nimic, iar câțiva ani are probleme psihice. nu merită 50% din avere, avem șanse să luăm tot sau măcar o parte mult mai mare decât ea? Rmg99 Rmg99 Buna ziua, părinții mei vor face partaj, casa a fost construită în timpul casniciei, tata a facut tot iar mama nu a contribuit cu nimic, aceasta începând ... (vezi toată discuția)
Apartament bun comun - partaj ddianna ddianna Buna ziua, In cazul divortului apartamentul bun comun se imparte egal chiar daca minorul ramane la unul dintre parinti?Are vreo cota parte si ... (vezi toată discuția)