avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... persoanele cu deficiente de vedere
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

persoanele cu deficiente de vedere

Va rog ajutati-ma cu interpretarea art.47 din Legea 19/2000. Beneficiaza de dreptul la pensionare doar persoanele nevazatoare din nastere sau si cele care pot demonstra ca boala a avansat in timp? In ce sens face referire legea ca aceasta trebuie sa fie asigurata?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: miruna86 , utilizator 12:13, 25 Noiembrie 2009
Art. 47 din Legea nr. 19/2000 este un exemplu tipic de prevedere complet neclara. :)

Sa discut la modul general: nu trebuie sa aveti handicapul din nastere ci acesta trebuie sa fie preexistent datei la care v-ati angajat pentru prima oara.
Ce se intelege prin "persoane asigurate" gasiti la art. 5 din Legea nr. 19/2000 si in alte acte normative cum ar fi Legea nr. 95/2006. Personal nu m-as gandi la acest aspect, este partea complet neclara a art. 47 si care in practica nu conteaza. Daca, de exemplu, sunteti beneficiara de pensie de invaliditate, sunteti asigurata prin efectul legii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
De acord cu dvs., foarte ambiguu textul de lege:(
Persoana in cauza poate dovedi ca data aparitiei deficientei este varsta de 14 ani. Cu toate acestea dosarul de pensionare nu i-a fost admis pe motiv ca handicapul nu este unul din nastere. Ce se poate face in aceasta situatie, in conditiile in care persoana avuta in discutie a cotizat partea pe care legea o invoca?
Multumesc frumos!
Imi pare rau ca va raspund atat de tarziu dar efectiv n-am putut astazi.
Art. 47 din Legea nr. 19/2000 se refera la handicapul preexistent calitatii de asigurat, fara insa a distinge dupa cum acesta este din nastere sau nu. Am verificat acum inca o data si in Ordinul nr. 340/2001, nu exista o prevedere in acest sens.

Scrie in decizia de respingere emisa de casa de pensii ca cererea de pensionare nu a fost admisa pentru ca handicapul nu este din nastere? Daca da, contestati-o, nu exista temei legal pentru a fi respinsa.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Aha, deci pana la urma nu exista nicio prevedere legala care sa ateste ca persoana trebuie sa aiba handicapul din nastere...
Va multumesc frumos pentru timpul acordat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie invaliditate mihaiham mihaiham pot primi pensie de invaliditate daca am o boala cronica dobandita la nastere?am 33 ani,studii la zi,si doar un an pe cartea de munca,certificat de handicap ... (vezi toată discuția)
Pensionare daniela.rusu daniela.rusu Buna ziua, Sunt persoana cu handicap fizic accentuat, am certificat de handicap accentuat permanent. Vreau sa stiu cand ma pot pensiona, pensie normala. Sunt ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie decizie gresita ContSters58959 ContSters58959 in urma recalcularii pensie in anul 2005 conf.Hg1550 cu OUg 4 acum am constatat ca la stagiu de cotizare pentru determinarea punctajului mediu mi-a fost luat ... (vezi toată discuția)