avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordul partilor???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordul partilor???

Buna ziua.In ultima vreme situatia la locul de munca a devenit destul de urata.Incerc sa tin si Facultatea si serviciul si in ultima vreme patroana nu mai este de acord cu nimic din ce fac, am fost nevoita sa vin si 1 weekend in plus pe luna la munca, si mai nou tot ce iese pe minus se pune in responsabilitatea mea, desi eu, nici macar nu am fost la serviciu atunci cand s-au inregistrat pierderile.De asemenea si colectivul de la locul de munca imi ingreuneaza pe zi ce trece situatia. In conditiile actuale as vrea sa inchei contractul de munca (perioada nedeterminata) cu un preaviz ( de 15 zile conform contractului). Intrebarea mea este ce inseamna "a fi acceptat de comun acord"? Ce se intampla daca nu imi accepta preavizul? Ce inseamna de fapt acceptul de comun acord atat timp cat in codul munci se precizeaza ca angajatul nu este obligat sa-si prezintele motivele preavizului/demisiei? Exista vreo posibilitate in care imi poate imputa pierderile inregistrate? Ar mai avea sa-mi plateasca 2 luni de munca. Daca eu termin preavizul si nu imi primesc banii pe lunile muncite ce pot face?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: lipo , utilizator 14:52, 24 Noiembrie 2009
Codul Muncii-Art. 79. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

In ceea ce priveste lipsurile trebuie sa se intocmeasca un proces verbal de constatare si sa se determine gradul dvs. de vinovatie.
Recuperarea prejudiciului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti si nu are nici o legatura cu plata drepturilor dvs. salariale.

Pentru neplata drepturilor salariale faceti sesizare la ITM.
In ce priveste problemele de gestiune, gasiti raspunsurile in Legea 22/1969 [ link extern ]
Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.

Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Multumesc frumos tuturor celor ce au raspuns. Tin cont de toate raspunsurile si incerc sa-mi fac o imagine despre toate posibilitatile.
Am luat cunostinta de articolele din codul muncii. Totusi ar mai fi nelamuriri. Am inteles ca preavizul trebuie semnat/inregistrat la secretariatul firmei. Daca firma este mica (gen 4 angajati+patroana) si nu are un asa zis secretariat, iar eu depun preavizul direct la patroana, ce trebuie sa iau ca dovada ca a luat cunostinta de preaviz?
In formularea preavizului trebuie neaparat sa amintesc articolul din codul muncii conform caruia cer incheierea contractului de munca? Daca da, care este cel mai bun articol de mentionat?
Multumesc frumos.
Trimiteti demisia prin posta, neaparat cu confirmare de primire.

Iata si un exemplu de demisie:

Domnule Administrator,

Subsemnatul_____________, CNP _____________angajat in functia de_________ in cadrul societatii____________, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr_________din data ___________, in baza art. 79 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie si cu respectarea preavizului de 15 zile prevazut de legea mai sus mentionata.
Va multumesc!

Data:

Alte discuții în legătură

Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie...nelamuriri Ideea este : trebuie sa plec din aceasta firma. Am scris demisia. A vazut-o patroana...apoi s-a exprimat in felul urmator: inseamana ca de aici o sa pleci cu ... (vezi toată discuția)
Demisie 2010 anicoleta anicoleta Buna ziua, Daca o persona este in concediu medical si doreste sa-si depuna demisia cu incetarea imediata a contractului de munca ce articol trebuie sa invoce ... (vezi toată discuția)