Bună ziua,va rog să mă lămuriți cum pot face sa fie bine.Eu sunt angajata din luna ianuarie anul curent,dar as vrea și un al 2 lea job cum am avut și in trecut de altfel.
Întrebarea mea este daca mă angajez și la al 2 lea job,și rămân însărcinată după cele 3-4 luni(de exemplu) că pot fi și mai multe,primesc indemnizația de creștere copil?Știu că trebuie să am 12 luni lucrate anterior,dar as vrea sa fac în așa fel încât sa iau și indemnizația mai mare.cum mă sfătuiți să fac.Multumesc.
Buna ziua!
Trebuie sa aveti lucrate, in cazul dvs., minim 12 luni din ultimele 24 inainte de nasterea copilului.
Cat despre indemnizatia mai mare...avand un venit mai mare ( sau mai multe mai mici care sa insumeze unul mare...) se calculeaza indemnizatia in functie de veniturile avute, fara a depasi un max. de 8500 lei pe luna ( parca asta era...)
Iertați mă va rog,Cele 12 luni trebuie sa fie până să rămân însărcinată?Adică sa am un an lucrat înainte de a rămâne gravidă? Eu lucrez de la 17 ani numai cu,carte de munca cum era inainte,și cim acum(33 de ani în prezent)Iar la cel de 2lea job dacă rămân gravidă și sunt in luna a 4 a de lucru,firma îmi plătește indemnizația de creștere copil sau nu?
Daca sunt 4 luni +9 luni sarcina este deja 1 an și 1 luna,pot beneficia de ceva?
Trebuie sa aveti minim 12 luni lucrate din ultimele 24 inainte de nasterea copilului ( spre exemplu: Copilul se naste pe 15 august 2019. Dvs. pentru a beneficia de aceasta indemnizatie trebuie sa fi lucrat minim 12 luni in perioada Septembrie 2017-August 2019. Lunile nu trebie sa fie consecutive in perioada de mai sus, trebuie doar ca suma lor sa fie minim 12.)
Legislatia ( OUG 111/ 2010, actualizata) spune ca indemnizatia se calculeaza in procent de 85% din venitul net pentru perioada ce se ia in considerare ( cele 12 luni din ultimele 24...).
Mai exact...o sa primiti o indemnizatie in suma de 85 % din media veniturilor nete, celor doua salarii
Articolul 2 din OUG111/2010, actualizata
(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara. (2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata si nici mai mare de 8.500 lei.
Indemnizație
Mikelamaria
Buna ziua..va rog sa imi spuneti daca am încetat activitatea în cadrul muncii pe 24 februarie 2017 si am reînceput pe 19 iunie 2017 la aceiasi firmă ... (vezi toată discuția)