avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... scoala profesionala este studiu mediu sau nu ?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

scoala profesionala este studiu mediu sau nu ?!

Buna ziua !De 17 ani lucrez intro institutie bugetara ,pe un post pe care nu sunt trecuta nici in prezent desi am atestat pt acea functie . motivul ....nu am avut si nu am pile . zilele astea a scos postul la concurs . mi s-a respins dosarul pe motiv ca scoala profesionala nu este studiu mediu , iar cei 17 ani si atestatul nu conteaza pt ei , in conditiile in care pe posturi identice sunt angajati vechi doar cu 10 clase , este corect ce mi se intampla ? va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:27, 3 Mai 2019
Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale.

art.23
(1) Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde următoarele niveluri:

a) educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare;
b) învăţământul primar, care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV;
c) învăţământul secundar, care cuprinde:
(i) învăţământul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
(ii) învăţământul secundar superior care poate fi:
- învăţământ liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu următoarele filiere: teoretică, vocaţională şi tehnologică;
- învăţământ profesional cu durata de minimum 3 ani;
d) învăţământul terţiar nonuniversitar, care cuprinde învăţământul postliceal.

(2) Învăţământul liceal este organizat în două cicluri care se succedă: ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a Xa, şi ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.
......

art.24
(1) Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.
(2) Abrogat.
(3) Învăţământul profesional şi tehnic este format din: învăţământ profesional învăţământ liceal tehnologic şi învăţământ postliceal.

Prin urmare, potrivit Legii nr.1/2011, clasificarea de "studii medii" nu exista.

"Din dispozitiile Legii nr.1/2011 rezulta ca studiile medii liceale pot fi detinute de persoane absolvente ale invatamantului liceal, studiile fiind finalizate cu diploma de bacalaureat sau cu diploma de absolvire.
Nici legiuitorul, nici literatura de specialitate nu aduc alte clarificari pentru stabilirea actului de studii in baza caruia se face angajarea in cazul unui absolvent de studii medii intr-o ocupatie pentru care conform COR este prevazuta conditia studiilor medii."
Sursa : [ link extern ]

De asemenea, absolvenţii învăţământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot urma cursurile învăţământului liceal.
Domnule consilier , va multumesc pt raspuns si va rog daca se poate sa imi mai raspundeti la ceva ! 1. Daca conform legii clasificarea de studii medii nu exista , ei cum au pus la conditii , studii medii ?! 2. Cand am depus dosarul cu acte de ce nu mi s-a spus ?! 3. Au procedat corect cand au afisat dosarele aprobate si mi-am vazut dosarul respins cu mentiunea nu are studii medii ?! Mentionez ca nu eram candidat nou! Sunt angajatul lor de 17 ani, netrecuta pe postul pt care lucrez si am atestat ! C hiar azi am fost la ei , la resurse umane si mi s-a subliniat acelasi lucru , aveti sc prof nu liceu , deci nu aveti studii medii ! Spuneti-mi va rog , este corect sau nu ,cum au procedat cu mine ?! Va multumesc , inca o data !
1. Dupa COR - Clasificarea Ocupatiilor din Romania, intrucat in aceasta clasificare este prevazut Nivelul de studii - studii medii sau postliceale ori superioare.

2. Din practica , va raspund pentru punctul 2, la depunerea dosarului este vorba despre o verificare superficiala, intrucat acesta nu se depune la comisie direct.

3. Rezultatele selectării dosarelor de înscriere se afişează de către secretarul comisiei de concurs, cu menţiunea «admis» sau «respins», însoţită, după caz, de motivul respingerii, la sediul autorităţii ori instituţiei publice organizatoare a concursului, precum şi pe pagina de internet a autorităţii sau instituţiei publice, după caz, în termen de o zi lucrătoare de la expirarea termenului prevazut pentru depunerea acestuia.
Va multumesc , dar tot nu sunt lamurita ! Ma incadram cu sc prof in studii medii asa cum au cerut ? Ei nu au specificat in regulament cu studii medii doar liceul ! Asta nelamurire o am ! Aceasta sc am facuto degeaba nu reprezinta nimic ? Si faptul ca am fost angajata acum 17 ani si imi pune regula ca pt noii angajatii ? Atunci sa ii ia si pe ceilalti colegi ai mei care nu au nici macar sc prof si sa faca o regula pt toata lumea , nu numai pt cei fara pile ! Corect ?! Dar ce mai e corect in a noastra Romanie ?! Multumesc inca o data ! O seara frumoasa !
Puteti solicita un punct de vedere la MInisterul Educatiei Nationale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studii medii Vrxi Vrxi Dacă am 1o clase puls 2ani de scoala profesională ,se considera studii medii? (vezi toată discuția)
Buna ziua! o persoana cu diploma de absolvire a 12 clase dar ... taran radu taran radu Buna ziua! O persoana cu diploma de absolvire a 12 clase dar fara bacalaureat, pentru incadrarea la un loc de munca se considera cu studii Medii sau ... (vezi toată discuția)
Studii buiavasi buiavasi Buna seara! As dori sa ma lamuriti si pe mine daca studiile medii sunt 12 clase cu diploma de bacalaureat sau fara si unde este precizat acest ... (vezi toată discuția)