avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie

Buna seara,
Sunt mama a unei fetite de 5 ani si jumatate. Nu am fost casatorita si m-am despartit de tatal fetei in perioada cand eram insarcinata. In timpul acesta tatal fetitei nu a fost in vizita sau sa participe in vreun fel. Acum vrea sa ma dea in judecata pentru a imi lua fata. Mentionez ca fata este pe numele meu. Nedumerirea mea este: ce poate face el in acest sens? Poate sa aiba drepturi asupra fetitei?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:29, 3 Mai 2019
Nu are nici o sansa poate obține un drept de vizita.
A recunoscut macar copilul ?
Nu. El nu figureaza in nici un act ca tata.
Va multumesc pentru raspunsuri!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamnă, dacă şi-a manifestat intenţia, înseamnă că îşi va urma scopul.
Ca să fiţi în temă ce doreşte domnul, vă dau anumite informaţii:
1. va putea recunoaşte copilul la Starea Civilă sau prin declaraţie notarială - are nevoie de certificatul de naştere al fetiţei
2. dacă el este tatăl, nu puteţi să vă opuneţi, opunerea vă costă test ADN foarte scump şi instanţa îi acordă toate drepturile
3.după înscrierea ca tată în certificatul de naştere, va cere program de vizită şi, pentru că fetiţa e mare - va avea peste 6 ani când se termină procesul, va primi program să ia copilul cu el, fără prezenţa dvs. Copilul, presupun, nu va dori să plece cu un necunoscut şi va refuza să plece - tatăl poate cere executarea silită a programului de vizită, veţi plăti dvs. executorul-aşa e legea-şi copilul va fi obligat la consiliere psihologică, altă executare silită şi, dacă tot nu vrea să plece cu el, veţi plăti penalizări între 100-1000 lei/zi întârziere până fata pleacă cu el.
Veţi fi învinuită că aţi alienat parental fetiţa şi că nu sprijiniţi relaţia tată-fiică.
Deci, atenţie! Singura cale de scăpare este trecerea timpului...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

domnul in cauza poate emite pretentii - si are si drepturi- daca are calitatea legala de tata.
Adica daca, la nastere sau ulterior, a fost stabilita filiatia si fata de acesta.
Banuiesc totusi ca nu, din moment ce ati spus ca nu a mai luat legatura cu Dvs. inca din timpul sarcinii.
In acest caz este, practic, un strain fata de copil.
La acest moment, are posibilitatea sa isi recunoasca paternitatea, dar nu asta este subiectul discutiei.
”Luatul copiilor” nu se intampla doar asa, prin simpla vointa a cuiva, iar in situatia Dvs. - avand in vedere faptul ca nu a interactionat niciodata cu fetita- ar putea obtine doar un drept de vizitare (cu aceeasi mentiune privind preexistenta calitatii de tata in mod legal).
În opinia mea, bazata pe jurisprudenta in domeniu, acest program de vizitare va fi destul de restrictiv la inceput, pentru ca legea protejeaza minorii si urmareste sa nu creeze dezechilibre prin schimbarea brusca si radicala a vietii acestora.
Ulterior programul si, in general, masurile cu privire la minori, vor putea fi modificate de instanta la cererea partii interesate.
De asemenea, dumnealui ar mai putea solicita exercitarea autoritatii parintesti in comun. Iarasi, nu cred ca o astfel de cerere i se va admite la acest moment.
Desigur, va fi si obligat la plata pensiei de intretinere.


Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
Geanina DRIAN, Avocat

Alte discuții în legătură

Program vizita minor impiedicat de mama Fane_S Fane_S Buna ziua ! As dori sa va intreb , ce as putea face in cazul meu , in legatura cu vizita copilului meu , pe care nu mi-l lasa fosta sotie , eu avand drept de ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)
Refuz minor de a se muta cu mama în altă țară ContSters422053 ContSters422053 Buna ziua, sunt divortata din 2008, am o fetita de 11 ani care mi a fost incredintata spre crestere si educare si ma aflu intr-o situatie atipica.in septembrie ... (vezi toată discuția)