Buna seara,
Sunt mama a unei fetite de 5 ani si jumatate. Nu am fost casatorita si m-am despartit de tatal fetei in perioada cand eram insarcinata. In timpul acesta tatal fetitei nu a fost in vizita sau sa participe in vreun fel. Acum vrea sa ma dea in judecata pentru a imi lua fata. Mentionez ca fata este pe numele meu. Nedumerirea mea este: ce poate face el in acest sens? Poate sa aiba drepturi asupra fetitei?
Va multumesc anticipat!
Martonze
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamnă, dacă şi-a manifestat intenţia, înseamnă că îşi va urma scopul.
Ca să fiţi în temă ce doreşte domnul, vă dau anumite informaţii:
1. va putea recunoaşte copilul la Starea Civilă sau prin declaraţie notarială - are nevoie de certificatul de naştere al fetiţei
2. dacă el este tatăl, nu puteţi să vă opuneţi, opunerea vă costă test ADN foarte scump şi instanţa îi acordă toate drepturile
3.după înscrierea ca tată în certificatul de naştere, va cere program de vizită şi, pentru că fetiţa e mare - va avea peste 6 ani când se termină procesul, va primi program să ia copilul cu el, fără prezenţa dvs. Copilul, presupun, nu va dori să plece cu un necunoscut şi va refuza să plece - tatăl poate cere executarea silită a programului de vizită, veţi plăti dvs. executorul-aşa e legea-şi copilul va fi obligat la consiliere psihologică, altă executare silită şi, dacă tot nu vrea să plece cu el, veţi plăti penalizări între 100-1000 lei/zi întârziere până fata pleacă cu el.
Veţi fi învinuită că aţi alienat parental fetiţa şi că nu sprijiniţi relaţia tată-fiică.
Deci, atenţie! Singura cale de scăpare este trecerea timpului...
domnul in cauza poate emite pretentii - si are si drepturi- daca are calitatea legala de tata.
Adica daca, la nastere sau ulterior, a fost stabilita filiatia si fata de acesta.
Banuiesc totusi ca nu, din moment ce ati spus ca nu a mai luat legatura cu Dvs. inca din timpul sarcinii.
In acest caz este, practic, un strain fata de copil.
La acest moment, are posibilitatea sa isi recunoasca paternitatea, dar nu asta este subiectul discutiei.
”Luatul copiilor” nu se intampla doar asa, prin simpla vointa a cuiva, iar in situatia Dvs. - avand in vedere faptul ca nu a interactionat niciodata cu fetita- ar putea obtine doar un drept de vizitare (cu aceeasi mentiune privind preexistenta calitatii de tata in mod legal).
În opinia mea, bazata pe jurisprudenta in domeniu, acest program de vizitare va fi destul de restrictiv la inceput, pentru ca legea protejeaza minorii si urmareste sa nu creeze dezechilibre prin schimbarea brusca si radicala a vietii acestora.
Ulterior programul si, in general, masurile cu privire la minori, vor putea fi modificate de instanta la cererea partii interesate.
De asemenea, dumnealui ar mai putea solicita exercitarea autoritatii parintesti in comun. Iarasi, nu cred ca o astfel de cerere i se va admite la acest moment.
Desigur, va fi si obligat la plata pensiei de intretinere.