Buna ziua!
Dacă va înscrieți in programul respectiv de asistenta va ajuta și in procesul penal și in viața de zi cu zi.
Prima condamnare cu suspendare e dispusă pentru o infracțiune comisa după 01.02.2014? Pentru ca dacă e așa, nu va fi revocata suspendarea sub supraveghere dacă pentru a doua fapta primiți pedeapsa amenzii. Pe noul Cod penal, dispunerea unei pedepse cu amenda nu revoca suspendarea sub supraveghere.
Dacă, in schimb, instanța va condamna la pedeapsa închisorii, noua pedeapsa se Adaugă la cea de 1 an și executați cumulul celor doua pedepse in penitenciar. Nu se mai poate dispune suspendarea sub supraveghere și cu privire la pedeapsa rezultanta.
Aici depindeți de judecător și de prestația unui avocat. Trebuie scos in lumina caracterul puțin grav al faptei și punctate elementele care sa susțină ideea ca nu meritați sa ajungeți in penitenciar. Ajuta sa aveți loc de munca, familie, studii, anturaj bun, adică sa fiți bine integrat in societate. De aceea ajuta sa va înscrieți in programul antidrog.
Permisul va va fi anulat in ambele ipoteze, fiindcă veți fi condamnat, dar puteți sa dați examen și sa il obtineți din nou, nu se interzice nimic pe viața.
Dacă sunteți condamnat la pedeapsa amenzii puteți da examen după 6 luni de la rămânerea definitiva a condamnării.
Dacă sunteți condamnat la închisoare și se revoca suspendarea sub supraveghere puteți da examen in termen de 1 an de la data rămânerii definitive a hot de condamnare, sub rezerva ca ieșiți din penitenciar pana atunci.
Oricum, va puteți aștepta la o pedeapsa complementara de a nu mai conduce autovehicule, având in vedere ca ați recidivat, dar aceasta se dispune pe o perioada de la 1 la 5 ani.
Avocat Alexandru Zmatache,
Baroul Cluj
Multumesc pentru raspuns, domnul Matache!
Am solicitat inscrierea la antidrog, dar acum m-am panicat. In solicitare, am completat campul "Perioada de consum", adevarul, adica de vreo 6 ani. Intreabarea mea este, sunt pasibil de invinuirea a altor infractiuni din cauza faptului ca am declarat consumul. Stiu ca nu este o infractiune consumul, insa nu ar crede nimeni ca nu am dentinut niciodata atat timp cat am consumat pe o perioada atat de indelungata. Inca astept demersuri in acest caz (art. 336), si imi este frica de o eventuala interogare DIICOT. Cu siguranta m-ar intreba de unde am dispus de substantele ilicite pentru consum, numele persoanelor cu care am intrat in contact etc.
Ideea este ca la sectie am intrebat politistul daca pot amana declaratiile in vederea consilierei juridice, mi s-a spus "Nu". Eu l-am crezut pe cuvant si am declarat doar ca am "consumat tigarete despre care stiam ca contin canabis la data/ora x (cu 22 de ore inaintea depistarii in trafic)". Nu am spus cu cine, unde, prin ce mijloace.
La un eventual interogatoriu nu am nicio indoiala ca voi fi intimidat sau indus in eroare pentru a extrage cat mai multe informatii de la mine.
Daca sunt chemat la interogatoriu DIICOT, pot amana pana dupa consilierea cu un expert juridic?(nu am niciun venit in prezent)
Pot refuza prezentarea? Pot omite anumite intrebari?
Pot fi mintit ca mi se va reduce pedeapsa daca dezvalui anumite informatii? Nu vreau sa bag pe nimeni altcineva in belele.
Ma pot auto-incrimina prin anumite raspunsuri chiar daca nu exista probe?
Pot fi incriminat din ceea ce ii dezvalui unui consilier psihologic antidrog?
Mi s-a spus la antidrog ca voi fi contactat pentru evaluarea consumului, pot sau vor fi folosite impotriva mea datele de la evaluare?
M-am dus la antidrog pentru ajutor in vederea continuarii abstinentei pe care am inceput-o dupa ce mi-a fost intocmit dosarul (336), insa acum sunt speriat si incep sa regret decizia. Desi intial mi s-a parut o idee buna sa apelez la aceasta asistenta guvernamentala, acum simt ca nu pot avea incredere sa destanui informatii de care un psiholog are nevoie pentru a ma ajuta.
Sunt terifiat de nenumaratele posibilitati si ma simt extrem de vulnerabil inrautatirii situatiei.
Va multumesc inca odata din tot sufletul pentru clarificari!
Nu puteți sa refuzați sa va prezentați in fata organelor de urmărire penală, dar puteți sa refuzați sa dați o declarație pana la angajarea unui apărător care sa va asiste. Stiu ca se fac intimidări, nu cedați presiunii.
Nu a fost o idee prea buna sa fiți chiar atat de sincer cu privire la durata de 6 ani, dar așa se întâmpla când nu aveți avocat. Nu v-ați gândit juridic, strategic. Da, teoretic vor folosi durata de 6 ani împotriva dumneavoastră. Oricum, când veți da declarație va sfătuiesc sa depuneți și un denunț împotriva dealer-ulii. Acest fapt va va ajuta mult. Se pot înjumătăți limitele de pedeapsa in cazul infractiunii dumneavoastră dacă denunțul pe care îl faceți se confirma.
Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj