avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Renuntarea aplicarii pedepsei, consum droguri, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Renuntarea aplicarii pedepsei, consum droguri, cannabis marijuana

Buna seara,

In urma cu doi ani am fost retinut pentru detinere de droguri de mare risc (0.2g cocaina) in vederea consumului, fapta pedepsita cu 3 luni de inchisoare cu amanarea pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani, timp in care am fost retinut inca o data tot pentru detinere de droguri de risc in vederea consumului(4g cannabis).

Care sunt sansele sa raman in libertate?
Care sunt sansele sa obtin o suspendare sau ceva ce nu atrage executarea unei pedepse in penitenciar?

Mentionez:
Pe perioada de supraveghere am indeplinit in totalitate cerintele;
Ore nereminerate
Program psihologic
Intrevederi fara intarzieri.

Sunt angajat cu carte de munca si stundent, asta daca are vreo importanta in ceea ce priveste o decizie finala.

Astept cu interes deschiderea topicului.

Multumesc!

P.S
Cred ca ar fi util atat mie cat si celor ce vor mai citi acest topic sa ne povestesti daca ai patit si tu ceva asemanator, si care au foar conseci tele!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2019
Alex199210, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 06:51, 15 Mai 2019
Buna ziua!
Potrivit art. 88 alin. (3) Cod penal, “dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheata a săvârșit o noua infracțiune, cu intentie sau intentie depașită, descoperită in termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunțat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanța revoca amânarea și dispune aplicarea și executarea pedepsei”.

Așadar, daca veți fi condamnat pentru aceasta a doua infracțiune, instanța e obligată sa revoce amânarea și sa dispună executarea pedepsei rezultante in penitenciar. Codul o obliga. Pedeapsa rezultanta se va calcula potrivit dispozițiilor de la concursul de infractiuni, după cum o zice tot art 88 alin. (3). Adică se îs pedeapsa care va fi cea mai mare dintre cele doua și se adauga un spor de o treime din a doua, obținându-se pedeapsa finala ce trebuie executata.

Singura șansa pe care o aveți este dacă nu sunteți condamnat pentru a doua infracțiune. Asta înseamnă sa va dea procurorul renunțare la urmărirea penală sau sa va dea instanța renunțare la aplicarea pedepsei. O noua amânare a aplicării pedepsei nu va poate da, in aceasta situație. Ca sa obtineți o astfel de soluție buna trebuie sa diminuați cât mai mult gravitatea faptei, punctând argumente in acest sens, precum și sa aveți o situație personală buna. Adică sa fiți integrat in societate: sa aveți loc de munca, sau studii, anturaj bun, viața familială in regula etc. Un avocat cu o pledoarie buna va poate ajuta mai mult.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Daca ati savarsit noua infractiune in termenul de supraveghere sunt incidente art. de mai jos.
Asigurati-va apararea si sperati la o solutie de netrimitere in judecata, altfel, riscati condamnarea si executarea pedepsei in regim de detentie.
Dupa ce o sa vina rezultatul expertizei, veti fi citat de DIICOT in calitate de suspect si probabil, o sa fiti inclus în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
ART. 88 c.p.
Revocarea amânării aplicării pedepsei
(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.
(2) În cazul când, până la expirarea termenului de supraveghere, persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei, afară de cazul când persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.
(3) Dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheată a săvârşit o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei. Pedeapsa aplicată ca urmare a revocării amânării şi pedeapsa pentru noua infracţiune se calculează conform dispoziţiilor privitoare la concursul de infracţiuni.
(4) Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, instanţa poate menţine sau revoca amânarea aplicării pedepsei. În cazul revocării, dispoziţiile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.

Buna seara, va multumesc pentru raspuns!
Cunoasteti, in practica, cazuri in care instanta a dispus renuntarea, avand anterior o amanare iar fapata a fost facuta in perioada de supreveghere?
Eventual tot un caz pe consum de cannabis...
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu se mai poate dispune renunțare la aplicarea pedepsei de către instanța. Dacă ajungeți sa fiți trimis in judecata, singura soluție care nu va trimite in închisoare este amenda penală.
Situații in care sa se dea amenda penală pentru oameni in situația dumneavoastră am avut și am văzut.

Renunțare la urmărirea penală va poate da doar procurorul. Și soluții de renunțare in cazuri similare am văzut, dar foarte putine. Trebuie sa aveți ce oferi la schimb: un denunț sa formulați, eventual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amânarea aplicării pedepsei Ana madalina Ana madalina Buna seara , dacă a avut amânarea aplicării pedepsei și a săvârșit o alta infracțiune cu 10 zile înainte de a se termina perioada aceia de 2 ani , ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pbuzdugan pbuzdugan Am vreo șansa sa scap de închisoare ? In primul dosar am avut condamnare de 10 luni de închisoare cu amanarearea pedepsei pe 2 ani , și in acești doi an ... (vezi toată discuția)
Amanarea aplicarii pedepsei dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui inculpat care a primit o amanare a aplicarii pedepsei si are pe rolul instantei un dosar , acesta poate primi o pedeapsa cu suapendare ... (vezi toată discuția)