Buna ziua!
Potrivit art. 88 alin. (3) Cod penal, “dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheata a săvârșit o noua infracțiune, cu intentie sau intentie depașită, descoperită in termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunțat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanța revoca amânarea și dispune aplicarea și executarea pedepsei”.
Așadar, daca veți fi condamnat pentru aceasta a doua infracțiune, instanța e obligată sa revoce amânarea și sa dispună executarea pedepsei rezultante in penitenciar. Codul o obliga. Pedeapsa rezultanta se va calcula potrivit dispozițiilor de la concursul de infractiuni, după cum o zice tot art 88 alin. (3). Adică se îs pedeapsa care va fi cea mai mare dintre cele doua și se adauga un spor de o treime din a doua, obținându-se pedeapsa finala ce trebuie executata.
Singura șansa pe care o aveți este dacă nu sunteți condamnat pentru a doua infracțiune. Asta înseamnă sa va dea procurorul renunțare la urmărirea penală sau sa va dea instanța renunțare la aplicarea pedepsei. O noua amânare a aplicării pedepsei nu va poate da, in aceasta situație. Ca sa obtineți o astfel de soluție buna trebuie sa diminuați cât mai mult gravitatea faptei, punctând argumente in acest sens, precum și sa aveți o situație personală buna. Adică sa fiți integrat in societate: sa aveți loc de munca, sau studii, anturaj bun, viața familială in regula etc. Un avocat cu o pledoarie buna va poate ajuta mai mult.
Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Daca ati savarsit noua infractiune in termenul de supraveghere sunt incidente art. de mai jos.
Asigurati-va apararea si sperati la o solutie de netrimitere in judecata, altfel, riscati condamnarea si executarea pedepsei in regim de detentie.
Dupa ce o sa vina rezultatul expertizei, veti fi citat de DIICOT in calitate de suspect si probabil, o sa fiti inclus în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
ART. 88 c.p.
Revocarea amânării aplicării pedepsei
(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.
(2) În cazul când, până la expirarea termenului de supraveghere, persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei, afară de cazul când persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.
(3) Dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheată a săvârşit o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei. Pedeapsa aplicată ca urmare a revocării amânării şi pedeapsa pentru noua infracţiune se calculează conform dispoziţiilor privitoare la concursul de infracţiuni.
(4) Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, instanţa poate menţine sau revoca amânarea aplicării pedepsei. În cazul revocării, dispoziţiile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
Buna seara, va multumesc pentru raspuns!
Cunoasteti, in practica, cazuri in care instanta a dispus renuntarea, avand anterior o amanare iar fapata a fost facuta in perioada de supreveghere?
Eventual tot un caz pe consum de cannabis...
Multumesc anticipat!
Nu se mai poate dispune renunțare la aplicarea pedepsei de către instanța. Dacă ajungeți sa fiți trimis in judecata, singura soluție care nu va trimite in închisoare este amenda penală.
Situații in care sa se dea amenda penală pentru oameni in situația dumneavoastră am avut și am văzut.
Renunțare la urmărirea penală va poate da doar procurorul. Și soluții de renunțare in cazuri similare am văzut, dar foarte putine. Trebuie sa aveți ce oferi la schimb: un denunț sa formulați, eventual.