Buna ziua !
Am nevoie de sugestii in legatura cu urmatoarea situatie cu care ma confrunt. In luna martie a acestui an am primit o decizie de impunere pentru stabilirea cass pe anul 2015. Impunerea este pt venituri in regim de impunere la sursa prev. la art 52 alin (1) lit b,d si din asocierile fara personalitate juridica prev. la art 13 lit. e. Mai exact am avut o incasare de doar 17 lei dintr-un contract de comision de la o companie mlm in baza unui contract de comision. Alte venituri nu am mai avut in anul 2015. Cei de la anaf au calculat o contributie de 348 lei impartita pe 6 luni din anul 2015 la o baza de calcul de 1050 lei. Aceste venituri sunt inexistente. Eu intentionez a formula o contestatie la aceasta decizie prin care sa solicit organului fiscal desfiintarea in intregime a actului administrativ deoarece consider ca incalca principiile legalitatii si bunei-credinte de la art 4 si 12 cod proc fiscala.
Motivatia mea din contestatie este ca actul administrativ fiscal pt cass pe 2015 fost emis la mai mult de 3 ani de la momentul cand s-a nascut dreptul de a emite impunerea adica in cursul lui 2016 nerespectand un termen rezonabil. Respectarea drepturilor ca si contribuabil nu a fost realizata in raport de obligatiile pe care anaf le-a avut. Prin aceasta decizie trimisa cu intarziere de 3 ani profitand de lipsa oricarui termen de emitere reglementat fiscal consider ca a fost incalcat principiul bunei credinte si a fost comis un abuz de drept.
Daca nu se admite contrstatia urmeaza sa ma adresez instantei in contencios administrativ si fiscal. Pe langa motivele de mai sus in fata instantei as dori sa invoc si alte elemente se ilegalitate cum ar fi incalcarea principiului proportionalitatii si pricipiului predictibilitatii fiscale precum si unele exceptii de neconstitutionalitate cum ar fi egalitatea in fata legii in legatura cu termenul in care ANAF ar fi putut sa emita aceste decizii referitoare art 95 cod proc. fiscala.
Mi se pare anormal sa platesc in 2019 348 de lei pt o incasare de 17 lei din 2015.
Am urmatoarele intrebari
Credeti ca pot desfiinta actul administrativ prin contestatie? Daca atac in instanta contencios administrativ pot sa ma reprezint singur in proces? Cat ar fi cheltuielile si durata procesului? Daca ajung in instanta si procesul va fi pe rol mai poate anaf dupa 30 iunie cand e data scadenta sa incepa executarea silita?
Ce imi recomandati sa fac in plus pt anularea actului administrativ fiscal/ stingerea creantei fiscale?
Există termenul general de 5 ani de zile pentru prescripție în materie fiscală in interiorul caruia ei puteau sa va trimita decizia de impunere. De aceea s-au grabit acum sa trimita la foarte multi pentru ca altfel ieseau din termen daca mai intarziau.
Chiar daca s-a trimis decizia in interiorul termenului de prescriptie de 5 ani eu consider ca exista motive sa solicit anularea acestui act administrativ. Imi poate raspunde cineva strict la acele intrebari de mai sus?
Da majoritatea acestor decizii din cate am citit incalca atat legistlatia fiscala cat si articole importante din constitutie inclusiv articolul care statueaza ca "nimeni nu e mai presus de lege " cel mai bine este facut in caz ca contestatia nu are rezultat actiune in contencios admnistrativ la tribunalul de domiciliu exista sanse mari de desfintare a acestor decizii abuzive total si eu am patit acelasi abuz si am depus contestatie si in caz ca nu are rezultat am sa ma adresez instantei .
Succes!
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.