avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru angajați .
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru angajați .

Personalul unei secții de producție este ținut la lucru în medie 11-13 ore/zi . Sunt plătiți pentru 8 ore/zi . Este legal acest lucru ? Întreb pentru un prieten .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:45, 4 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este corect . Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de lege in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite, necompensate cu zile libere tit220161 tit220161 Buna ziua! Ce se poate face in situatia cand angajatorul, sub amenintarea concedierii, ne tine in fiecare zi peste program, plus sambata si duminica? Orele ... (vezi toată discuția)
Angajat Viotcv@gmail Viotcv@gmail M am angajat de o lună jumătate si in tot acest timp nu am primit nici un liber. Intr o lună am prestat 240 de ore. Ce drepturi am si ce am de facut? Am ... (vezi toată discuția)
Pot sa recuperez banii pentru orele suplimentare muncite? 2019ionut 2019ionut Buna ziua,am si eu o intrebare daca puteti sa ma ajutati va rog,am lucrat la o firmă ca sofer pe comunitate,am fost angajat cu contract de România cu program ... (vezi toată discuția)