Aret 24 alin. (2) din LEGE nr. 360 din 2 septembrie 2003 (*republicată*)
privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase
(2) Producătorii,
distribuitorii, utilizatorii, importatorii şi exportatorii sunt obligaţi să furnizeze inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea, înainte de începerea acesteia, lista cu substanţele şi preparatele chimice periculoase pe care le vor deţine, cu precizarea categoriei din care fac parte, care pot pune în pericol sănătatea angajaţilor în mediul de muncă.
ART. 12 alin (1^1) din HG nr. 1.218 din 6 septembrie 2006 (*actualizata*)
privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici
(1^1) Angajatorul trebuie sa mentina un inventar/registru al agentilor chimici periculosi manipulati in unitate, care sa contina referinte la fisele cu date de securitate aferente substantelor si amestecurilor periculoase respective.
In concluzie aveti obligatia sa furnizati inspectoratului teritorial de munca pe teritoriul caruia are firma sediul social, lista cu toate substantele si preparatele chimice periculoase pe care le comercializati. Comunicarea se face in conformitate cu modelul de tipizat prezentat pe siteul ITM-ului. De ex la ITM Calarasi
[ link extern ]
Comunicarea tine loc de autorizatie de detinere pentru substantele chimice periculoase.
ATENTIE! Nerespectarea prevederilor Leg 360/2003 poate fi sanctionata cu cea mai mare amenda (din cate stiu eu) existenta in legislatia SSM de la 20.000 lei la 60.000 lei.
De asemenea aveti obligatia sa intocmiti un inventar/registru al agentilor chimici periculosi manipulati in unitate,
In cazul transportului nu tr uitatat ca se vor respecta conditiile ADR privind transportul substantelor periculoase.