Buna ziua tuturor , in anul 2018 octombrie am primit decizia definitivă SI irevocabilă de la un accident rutier ,vătămare corporală din culpa ,am primit 1 an SI 6 luni închisoare sub supraveghere SI 3 ani probațiune iar de permis mai pot da după 3 ani ,întrebarea mea este când am cazierul curat ? Imediat ce trec cei 3 ani sau se mai adaugă încă 3 ani ? Se poate face o reabilitare judecătorească în acest sens sa am cazierul curat ? Când îl scot da fie alb .? Cu stima !
Bună ziua. În cazul pedepselor cu suspendare sub supraveghere, reabilitarea operează de drept. Nu e nevoie de cerere de reabilitare judecătorească.
Potrivit art. 165 Cod penal, termenul de reabilitare de drept este de 3 ani şi curge de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Deci se va împlini, în cazul dumneavoastră, în octombrie 2021. Dacă după octombrie 2021 cereţi un extras de cazier şi încă vă apare soluţia de condamnare în el trebuie să faceţi o cerere la ţeful Serviciului Cazier Judiciar de la IPJ şi se va remedia problema. Că uneori uită să şteargă ei din oficiu menţiunile.
Va mulțumesc frumos pentru timpul acordat ,eram nelămurit pentru că anumite persoane mi-au spus că 3 ani este de încercare SI după ce se scurge acest termen pe urmă fac reabilitarea de drept adică încă 3 ani ... SI mi se părea foarte mult 6 ani pentru un accident rutier din culpa ... Te încurcă foarte mult în viața mai ales dacă ești tânăr . V mulțumesc încă odată ! Stima!
Termenul de 3 ani prevazut de art.165 nu se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, ci de la data la care se implineste termenul de supraveghere ( art 167 c.pen.)
Astfel, aveti un termen de supraveghere de 3 ani stabilit de instanta potrivit disp.art 92 c.pen., termen care se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, la care se adauga inca un termen de 3 ani potrivit disp.art 165 c.pen., deci in total 6 ani.
Abia dupa implinirea acestui termen ( de 6 ani) va interveni reabilitarea de drept .
Termenul de supraveghere
Art. 92 c.pen.
(1) Durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere constituie termen de supraveghere pentru condamnat şi este cuprinsă între 2 şi 4 ani, fără a putea fi însă mai mică decât durata pedepsei aplicate.
(2) Termenul de supraveghere se calculează de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a rămas definitivă.
(3) Pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile ce îi revin, în condiţiile stabilite de instanţă.
Art. 165 c.pen.
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
Art. 167 c.pen.
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
............................................................................................
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.