Sunt un SRL nou infiintat neplatitor de tva, domeniu de activitate fiind comertul ( bon fiscal / factura fiscala).
As avea nevoie, va rog, de raspunsul la cateva intrebari.
A. Furnizorii mei sunt toti platitori de tva.
1. Ma afecteaza pe mine ca srl neplatitor tva in mod direct acest lucru de la pct.A.? Daca da, ce se recomanda?
2. Daca clientul meu este srl platitor de tva, iar eu facturez catre el ca fiind neplatitor tva, ne afecteaza pe amandoi, pe client, pe mine ca srl, sau pe niciunul?
3. Referitor la pct.2. ce recomandari aveti, daca acestea exista?
4. Alte sfaturi daca aveti, sunt bine venite si ma ajuta mult.
5. Nu voi trece in urmatorii 2 ani conform graficului firmei de plafonul de 300.000 lei ca sa trec la tva, deci si din acest motiv caut raspunsul la facturarea catre persoane care sunt platitoare de tva.
Am cautat informatii pe internet si am gasit ca firmele nu prea colaboreaza cu cei care sunt neplatitor de tva si nu am prea inteles acest aspect. De ce acest aspect?
Va multumesc anticipat.
Raul
Inteleg ca potentialii dvs clienti sunt firme platitoare de tva si nu persoane fizice. In acest caz este absolut normal ca sa fiti ocolit de clienti. Va dau un exemplu simplu.
1.Dvs sunteti platitor de tva. Cumparati o marfa cu 10 lei+1.90 lei tva. Presupunem un adaos comercial de 50%. Revindeti marfa cu 15 lei+2.85 lei.
2.Dvs sunteti neplatitor de tva. Cumparati marfa cu 10 lei+1.90 lei tva. Deci, in acest caz costul total pentru dvs este 10+1.90=11.90 lei. Aplicati adaosul de 50% si revindeti marfa. 11.90 leix1.5=17.85 lei.
Concluzia; in primul caz pe clientul dvs il costa marfa 15,00 lei. In cazul 2 il costa 17.85 lei. Va mai mirati daca nu gasiti clienti ?!
Este avantajos sa fii neplatitor de tva daca vinzi marfuri si servicii cu amanuntul, deci direct catre persoane fizice (populatie).