avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PRESEDINTE ASOCIATIE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PRESEDINTE ASOCIATIE PROPRIETARI

Sotia proprietara - apartament dobandit inaintea casatoriei - sotul poate fi numit presedinte al asociatiei de proprietari sau in comitetul executiv?
Fiul unei familii de proprietari - acesta are domiciliul impreuna cu parintii - poate fi numit presedinte al asociatiei de proprietari sau in comitetul executiv? multumesc
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
oxicocos45, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:09, 7 Mai 2019
Bună ziua,

persoanele in privinta carora ati adresat intrebarile, pot fi alese in acele functii doar daca au un drept de proprietate al lor.
Calitatea de sot sau fiu al proprietarului, NU confera nici drept de proprietate si nici calitatea de membru in asociatia de proprietari.

cf. Legii 196/2018,
art. 2. ”În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
s) proprietar din condominiu/proprietar - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu;
Art. 11.
(1) Asociația de proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu,
art. 46
(1) La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenți un comitet executiv format din președintele asociației de proprietari și un număr par de membri, precum și un cenzor sau o comisie de cenzori și vor hotărî numărul membrilor acestora și durata mandatelor lor. Alegerea acestora se face cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți. Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani și pot fi reînnoite.
(2) Dacă dintre membrii asociației de proprietari nu se poate alege un cenzor, atunci adunarea generală a proprietarilor mandatează comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociației de proprietari, persoană fizică cu studii superioare în domeniul economic sau juridic ori persoană juridică cu domeniul de activitate contabilitate, audit financiar sau consultanță în domeniul fiscal, pe bază de contract individual de muncă sau, după caz, contract de prestări de servicii.
Art. 56.
(1) Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale. Președintele poate delega, pentru cel mult 90 de zile pe an, atribuțiile sale unui membru al comitetului executiv, fără a fi exonerat de răspundere juridică.”
Pentru corecta si completa dv informare privitor la dispozitiile care guverneaza infiintarea,
organizarea si functionarea,drepturi si obligatii,ierarhie,limite de competenta in cadrul asociatiei de proprietari studiati atent disp L nr 196/2018
Conform dispozitii mentionate nu pot detine functii de reprezentare in asociatia de proprietari decat membrii proprietari,respectiv proprietarii care au inteles sa incheie acord de asociere cu asociatia de proprietari
In speta in discutie,sotul proprietarei imobilului ,nu poate fi ales in echipa manageriala a asociatiei de proprietari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate existenta cenzor Alex_51 Alex_51 Care este articolul din lege care prevede obligativitatea existentei unui cenzor? (vezi toată discuția)
Verificare liste cote de intretinere Va rog sa-mi spuneti ce cod CAEN/obiect de activitate trebuie sa am la PFA sau SRL pentru a face verificari de liste plata cote de intretinere la asociatiile ... (vezi toată discuția)
Administrator condominiu Niculescu Gella Niculescu Gella In cadrul asociației de proprietari este obligatorie angajarea unui administrator, asociația nu poate funcționa fără administrator? (vezi toată discuția)