avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

moștenire

Bună ziua. Aș dori să mă ajutați și pe mine cu o problemă în ceea ce privește moștenirea după tatăl meu.Tatăl meu, decedat de 9 ani, a avut un frate și o soră de pe mamă și tată dar a mai avut o soră doar de pe tată. Bunicul meu, decedat în anul 1965 a avut 4 copii, 3 din prima căsătorie și unul din a doua căsătorie. Soția sa a decedat ulterior nu știu exact anul dar aproximativ anul 2005.Titlul de proprietate a fost emis pe numele celei de-a doua soție devenind astfel proprietară pe toate terenurile bunicului și ale ei. Fiica sa , care este soră cu tatăl meu doar de pe tată, acum un an a făcut moștenirea după mama sa devenind unica moștenitoare, fără să ne anunțe și pe noi, copii tatălui meu. Am fost la notar și mia spus că este legal deoarece tatăl meu nu era fiul mamei sale .Dar ținînd cont că și tatăl meu ar fi avut dreptul la moștenire după tatăl său, mătușa mea, nu ne-a dat nouă, mie și fraților mei nimic. Țin să precizez că o parte din terenul după care sa făcut moștenirea a fost doar al bunicului meu înainte de ase recăsători cu a doua soție. Deasemenea mai menționez că dețin copie după cererea de trecere în colectiv a bunicului meu în care este trecut și tatăl meu.
În arhiva primăriei nu există registru agricol din anii 1948-1949 în care aș putea găsi dovada că bunicul meu a deținut teren agricol înainte de căsătorie.
Vă rog să mă lămuriți și să mă sfătuiți cum aș putea să revendic dreptul la terenurile respective ale tatălui meu.
Țin să menționez că am stat de vorbă cu bătrînii din sat care mi-au spus că o parte din terenurile respective au aparținut doar bunicului meu. VĂ MULȚUMESC.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
PAULMARI, utilizator
Cel mai recent răspuns: PAULMARI , utilizator 13:38, 7 Mai 2019
Descendentii defunctului, indiferent de numarul lor, culeg impreuna trei sferturi din mostenire atunci cand vin in concurs cu sotul supravietuitor.
Dar tatăl meu nu era fiul defunctei după care sa făcut moștenirea .Era fiul soțului dînsei.
Daca erai fiu vitreg, neadoptat, atunci nu are dreptul la nimic. Sau poate avea dreptul la mostenirea ce-i revine sotului supravietuitor, dar asta in anumite cazuri, nu si acum, daca tatal a decedat inaintea sotiei.
In principiu... Daca parinti au si copii din alte casatorii/ concubinaje, etc., acestia nu mostenesc decat bunurile ce raman in urma parintilor biologici, mama, si tata natural, ce pot sau nu sa fie sot sau sotie la momentul decesului sau pot fi casatoriti cu alte persoane ( in acest caz mostenesc doar partea din avere ce apartine/ revine parintelui sau natural)
Daca parinti copilului s-au recasatorit fiecare cu altcineva si sotul/sotia parintelui natural il adopta atunci acesta v-a mosteni parintele natural si mama/ tatal adoptator, ne mai avand drept de mostenire in urma parintelui natural.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
Ionut.ion, utilizator
dar tot pământul care a fost al bunicului meu au fost trecute pe numele soției sale.Titlul de proprietate a fost făcut pe numele ei ,în anul 1992 conform legii nr. 18/1991, fiind soția supravețuitoare. Deci a trecut și pământul care era doar al bunicului meu înainte de căsătorie.
Am fost la notar și mi-a spus că dacă aduc dovezi că acel pământ era doar al bunicului meu aș avea o șansă . Credeți că aș reuși dacă aduc aceste dovezi și poate cu un martor care cunoaște bine situația?
S-ar putea sa fie nevoie de actiune in instanta petru anularea vechiului titlu si emiterea unuia nou, nu cunosc exact procedura...
Discutati cu un avocat specializat, va v.a sfatui mai in masura, in functie de situatia existenta.

Alte discuții în legătură

Bună ziua,va rog sa ma ajutați într o problema: mama a decedat ... Liviur83 Liviur83 Bună ziua,va rog sa ma ajutați într o problema: mama a decedat iar tatăl meu sa recăsătorit iar înainte de căsătorie cu a a 2 soție avea moștenire ... (vezi toată discuția)
Succesiune Florin_Eugen Florin_Eugen Buna ziua , Intrebarea este : tatal meu a decedat , eu mama si sora vrem sa facem succesiunea. Tatal meu a avut o sora , iar fiul acesteia are drept la ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire mihaelamazilu2008 mihaelamazilu2008 Buna seara, Va rog sa ne lamuriti intr-o problema si anume:Tatal meu a decedat de 3 luni.In urma lui au ramas sotia(casatoriti de 39 ani)3 copii si ... (vezi toată discuția)