luciandumitrescu07 a scris:
Trebuie prezentata si eventual discutata in contradictoriu organigrama unei societati comerciale pe actiuni cu sindicatele?
Asa cum v-a raspuns colegul @pneagu, organizarea activitatii unei entitati economice este apanajul factorilor decidenti din managementul acesteia.
Din pacate, cunosc destul de multe cazuri in care organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor, au reusit sa introduca in CCM, prevederi de genul "structura organizatorica a societatii, structura posturilor si a functiilor, se discuta cu sindicatul reprezentativ si/sau reprezentantii salariatilor". In opinia mea, o asemenea prevedere este ilegala si abuziva si nu reprezinta altceva decat o cale de imixtiune in actul managerial, permitand o interpretare gresita a termenului "se discuta", termen care cred ca are o folosire nefericita in acest context, termenul corect ar fi trebuit sa fie "se comunica". Spun aceasta deoarece in codul muncii este prevazuta obligatia de informare de catre angajator a sindicatelor si/sau a reprezentantilor salariatilor, cu privire la toate masurile economice, juridice, administrative, etc. care sunt in masura sa afecteze desfasurarea normala a activitatii, iar modificarea structurii organizatorice, poate fi considerata o astfel de masura.
Organizarea unui busines in toate aspectele sale, este exclusiv apanajul detinatorilor capitalului, numai acestia putand decide cu privire la: structura organizatorica, obiect de activitate, structura de posturi, etc.. Aceasta decizie poate fi luata direct sau prin intermediul persoanelor desemnate (administratori, directori executivi, etc) pentru realizarea actului managerial.
Asa cum este interzisa prin lege imixtiunea angajatorilor in organizarea si derularea activitatilor sindicale, mi se pare logic sa fie valabila si reciproca.