Intr-un SRL cu 2 asociati (unul public, altul privat), este necesara aprobarea AGA in cazul in care directorul societatii intentioneaza sa schimbe denumirea unui compartiment (de pilda sa nu mai fie Birou Contabilitate ci Serviciu Financiar Contabilitate)?
Banuiesc ca vorbiti in primul rand de 2 asociati, unul persoana fizica si altul persoana juridica.
In alt 2-lea rand, daca va referiti la legislatie nu este stipulat niciunde asemenea lucru. Cel mult poate depinde de niste reguli interne pe care vi le-ati stabilit.
Vedeti care sunt atributiile AGA din actul constitutiv. Aprobarea structurii organizatorice a societatii , de regula , intra in competenta de aprobare a consiliului de administratie. Infiintarea unui sereviciu inseamna un sef mai bine platit, deci cu implicatii financiare.Se mai poate delega aceasta competenta de aprobare, directorului.
Buna seara
Este vorba despre un SRL ( asociatii sunt persoane juridice) condusa de un administrator numit de AGA care are ca atributie si organizarea activitatii societatii.
Orice modificare in organigrama trebuie aprobata de AGA?
Nu, obligatiile AGA, sunt enumerate in art 194 din legea 31/1990 - republicata si cu modificarile si completarile ulterioare-:
Art 194.
(1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale:
a)să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net;
b)să desemneze administratorii şi cenzorii, să îi revoce/demită şi să le dea descărcare de activitate, precum şi să decidă contractarea auditului financiar, atunci când acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;
c)să decidă urmărirea administratorilor şi cenzorilor pentru daunele pricinuite societăţii, desemnând şi persoana însărcinată să o exercite;
d)să modifice actul constitutiv.
(2)În acest din urmă caz, dacă în actul constitutiv se prevede dreptul de retragere a asociatului pentru că nu este de acord cu modificările aduse acestuia, se aplică dispoziţiile art. 224 şi 225".
Prin urmare structura organizatorica a unei societati (organigrama) este aprobata de conducerea acesteia care este asigurata in cazul dvs de catre administrator.
El este cel care stabileste/decide structura si numarul compartimentelor functionale , denumirea lor si numarul de posturi din fiecare compartiment.
Aceste prevederi nu sunt limitative, AGA se poate intalni si decide si cate pahare de apa se cumpara in societate......
Dup cum se arata si in textul articolului: Art 194. (1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale: acelea sunt obligatiile principale.