avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Administrator care renunta la functia de administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Administrator care renunta la functia de administrator

Buna,

Am si eu o intrebare si sper sa gasesc raspuns. Probema este urmatoarea:
- un srl care are ca administrator o persoana fizica; intre srl si persoana fizica nu este incheiat un contract de munca; persoana fizica nu este asociat in SRL.
- se doreste schimbat administratorul.

Intrebari:
1. Administratorul fiind numit in functia de administrator isi da demisia sau face adresa de renuntare la functia de administrator; daca face adresa de renuntare unde este prevazuta acest lucru in Legea nr. 31/1990 republicata;
2. In Legea 31/1990, republicata, prevede la art. 137 ind 2 alin 4, ca atunci "Când este un singur administrator şi acesta vrea să renunţe la mandat, el va trebui să convoace adunarea generală ordinară" (stiu ca aceste prevederi apartin SA-urilor cu sistem unitar dar cred ca se pot extinde si asupra SRL -urilor); Nu mi se pare corect sa nu poti renunta decat cu convocare AGA, deoarece daca nu mai esti de acord cu aceasta functie, mi se pare corect sa renunti la ea.
3. Cum trebuie procedat CORECT si din punct de vedere legal??
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:34, 9 Septembrie 2008
Administratorul nu isi poate da demisia atata timp cat intre el si societate nu exista un contract de munca. Revocarea din functia de administrator va putea fi operata doar in cazul in care acest lucru este dezbatut si aprobat in cadrul AGA.
Dar ATENTIE, societatea nu va putea sa ramana fara administrator, motiv pentru care va trebui numit un nou administrator (acesta poate fi unul dintre asociati, ambii asociati ori una sau mai multe persoane externe societatii)

Art. 191
(1)Hotărârile asociaţilor se iau în adunarea generală
Art. 192
(2)Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaţilor, în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Art. 194
(1)Adunarea asociaţilor are următoarele obligaţii principale:
b)să îi desemneze pe administratori şi cenzori, să îi revoce şi să le dea descărcare de activitatea lor, precum şi să decidă contractarea auditului financiar, atunci când acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;
c)să decidă urmărirea administratorilor şi cenzorilor pentru daunele pricinuite societăţii, desemnând şi persoana însărcinată să o exercite;
d)să modifice actul constitutiv.

Prin analogie se procedeaza ca in cazul S.A. -urilor, comvocati AGA cu ordinea de zi ,, demisia administratorului. Omul se mai si imbolnaveste.
Aplicati Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, actualizata:
Art. 194. - (1) Adunarea generala a asociatilor are urmatoarele obligatii principale:
b) sa desemneze administratorii si cenzorii, sa ii revoce/demita si sa le dea descarcare de activitate, precum si sa decida contractarea auditului financiar, atunci cand acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii

Admnistratorul in cauza a fost numit, cu siguranta tot de adunarea generala a asociatilor, este legal ca, acelasi organism sa opereze eliberarea(demiterea) sa din functie, la cererea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare denumire birou xcaret xcaret Buna ziua, Intr-un SRL cu 2 asociati (unul public, altul privat), este necesara aprobarea AGA in cazul in care directorul societatii intentioneaza sa ... (vezi toată discuția)
Retragere administrator s.r.l. Emil P Emil P Buna seara! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: un co-administrator, care este si co-asociat intr-un s.r.l., doreste sa renunte la functia ... (vezi toată discuția)