avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La adunarea generală a proprietarilor s-a hotărât ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La adunarea generală a proprietarilor s-a hotărât ca locatarii care au câini să plăteasca în plus la întreținere suma de 5 lei. Vă rog să îmi spuneți cât de legală este această hotărâre

Bună ziua.La adunarea generală a proprietarilor s-a hotărât ca locatarii care au câini să plăteasca în plus la intreţinere suma de 5 lei. Vă rog să îmi spuneţi cât de legală este această hotărâre, în baza cărei legi mi se cer aceşti bani si dacă pot face contestaţie. Vă mulţumesc.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Maxiam , utilizator 19:56, 13 Mai 2019
Este hotararea adunarii generale. Suficient.
Numai 5 lei?! In cele mai multe orase se pune o persoana in plus. Gasesc ca este corect din moment ce se face gunoi cu el, circula cu liftul (ba unii te lasa afara ca e sensibil cainele), etc.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adunarea generala a proprietarilor din condominiu nu poate adopta hotarari contrare dispozitiilor in vigoare
Conform dispozitiilor l nr 196/2018 se iau in calcul pentru intretinere lunara persoanele care domiciliaza provizoriu minimum 15 zile/luna sau definitiv in condominiu
Persoanele inseamna cetateni
Conform precedente,instantele de judecata au dispus hotarari favorabile acelora care au atacat in instanta hotararea adunarii generale de impunere cote intretinere pentru caini ,pisici
Puteti contesta hotararea adunarii generale ca fiind discriminatorie
A impune la calculul cotelor de intretinere cote suplimentare acelora care detin caini,pisici este in contradictie cu legea in vigoare si conform precedente - este total discriminatorie in conditiile in care se cunoaste ca oamenii pot avea diferite inclinatii pentru a detine animale de companie cele mai diferite si bizarev rase caini,pisici pasari,pesti,iguane,porci de guinea,etc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ADINABODESCU
O astfel de hotarare a AG se poate lua in baza alin (1) al art 73 din L196/2018: "În cadrul adunării generale, proprietarii membri ai asociației de proprietari pot aproba și alte fonduri cu caracter special, precum și modul de constituire al acestora."

Aveti dreptul sa atacati in instanta aceasta hotarare conf art 29 alin (2) din aceeasi lege insa nu cred ca aveti sanse de reusita.

Va puteti face o idee consultand sentinta nr. 963/2015. Judecătoria Sect 3 Buc -> [ link extern ]
in care o asociatie de proprietari a dat in judecata 2 coproprietari ce nu au achitat taxa pt caini (pe langa cotele de contributie ș.a.), sentinta din care am extras:
- "Taxa pentru caini a fost calculata de expert in baza Hotararii Adunarii generale din data de[...]"
- "paratii datoreaza si taxa de caini cu titlu de fonduri diverse."
- "instanta va admite cererea si va obliga paratii sa plateasca reclamantei suma de [...] cu titlu de taxa de caini."

Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
CipM, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O hotarire judecatoreasca nu e izvor de drept, prin urmare o actiune in instanta poate avea sanse de cistig, chiar si numai datorita acestui aspect.

Pe de alta parte constituirea unor fonduri cu destinatie speciala, asa cum rezulta din art. 73 din legea 196/2018 are sensul de constituire a unor fonduri generale, la care sa contribuie toti proprietarii (ca in articolele precedente, 71 si 72 , ce discuta de fondul de reparatii si cel de rulment).

"Fondul pentru caini" ar avea un caracter pur discriminatoriu. Ar trebui, dupa aceeasi logica, astfel infiintate "fondul pentru papagali", "fondul pentru pesti" samd. Cutia Pandorei e deschisa, putem taxa si proprietarii cu prieteni numerosi, si cei cu rude prea multe.

Adunarea generala are treburi mult mai serioase, legate de administrarea partilor comune ale asociatiei, nu se ocupa cu "pedepsirea" proprietarilor iubitori de animale si atributiile AG sunt enumerate la art.53 :
Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a)alege si revoca din functie presedintele, ceilalti membri ai comitetului executiv si cenzorul/comisia de cenzori;
b)adopta si modifica statutul si regulamentul condominiului;
c)adopta, modifica sau revoca hotarari;
d)adopta si modifica bugetul de venituri si cheltuieli;
e)adopta hotarari privind executarea lucrarilor de intretinere, reparatii, modernizare, consolidare si reabilitare termica si eficienta energetica a condominiului;
f)in baza acordului scris al tuturor proprietarilor adopta hotarari privind contractarea de imprumuturi de la banci in vederea acoperirii cheltuielilor pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea instalatiilor si dotarilor aferente, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei in vederea cresterii calitatii ambiental-arhitecturale a condominiului, potrivit prevederilor legale;
g)adopta hotarari asupra fondului anual de salarii si indemnizatii;
h)adopta hotarari asupra cuantumului indemnizatiilor, precum si asupra numarului si functiilor personalului incadrat cu contract individual de munca sau contract de prestari servicii in cadrul asociatiei de proprietari pentru buna administrare, gestionare si functionare a condominiului, dar si asupra valorii si a modalitatilor de contractare, in limita bugetului de venituri si cheltuieli;
i)stabileste modalitatile si transele de plata a contributiilor fiecarui proprietar, pentru fiecare dintre categoriile de cheltuieli, conform reglementarilor in vigoare;
j)stabileste sistemul de penalizari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale in vigoare;
k)mandateaza presedintele si comitetul executiv pentru angajarea si eliberarea din functie a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a condominiului;
l)poate stabili plafoanele minime de la care achizitionarea bunurilor sau contractarea serviciilor se face pe baza ofertelor operatorilor economici care satisfac cerintele asociatiei de proprietari, conform legislatiei in vigoare;
m)exercita alte atributii care i-au fost conferite prin statut, prin acordul de asociere sau prin votul proprietarilor membri ai asociatiei.

Din punctul meu de vedere acea hotarire, de a taxa proprietarii de caini, nu se regaseste ca incadrare in nici unul dintre articolele descrise mai sus.

Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O hotarire judecatoreasca nu e izvor de drept

Dar alin (2) art 431 NCPC ce zice, sa adunam floricele pe campii?! Nu se poate folosi aici dar contrazice afirmatia dvs.

Pe de alta parte constituirea unor fonduri cu destinatie speciala, asa cum rezulta din art. 73 din legea 196/2018 are sensul de constituire a unor fonduri generale, la care sa contribuie toti proprietarii (ca in articolele precedente, 71 si 72 , ce discuta de fondul de reparatii si cel de rulment).

Sensul art 73 este fix cel exprimat de cuvintele care-l compun: nu scrie ca trebuie sa contribuie toti proprietarii, nu scrie ce sens trebuie sa aiba mai mult decat ca este "special" - cititi definitia acestui cuvant in DEX ca sa vedeti cat de departe sunteti cu sensul dat de dvs acestui articol.

Daca fondul ar fi numit cum sustineti dvs, "fondul pentru caini", ar insemna un fond in beneficiul cainilor sau pentru achizitionarea de caini. N-ar fi nelegal, ar putea fi un fond din care sa cumpere asociatia cate un os de ziua fiecarui caine:))) dar nu cred ca de aia se strang bani de la proprietarii de caini.
Taxa ar putea fi instituita, de exemplu, ca un mijloc de alimentare a unui fond de premiere de sarbatori pt ingrijitor.

Cat despre pesti si alti papagali, se pare ca nu ati priceput ca aceste contributii (taxe) se refera animale care folosesc, mai mult sau mai putin de capul lor, proprietatea comuna, nu are treaba cu ce detine fiecare in proprietatea lui privata. Dar poate dvs aveti pesti pe care coboara scarile, care-si fac nevoile pe langa bloc, care-si lasa solzii prin lift cand urca inapoi:))))

In final, reusitii sa puneti cireasa (de plastic) pe tort referindu-va la aceasta taxa ca la o "pedeapsa". Pai atunci cum apreciati ca sunt acei proprietari detinatori de caini care au propus si sustinul ei insisi o astfel de taxa in blocurile in care locuiesc? Masochisti nu le pot spune dar nici departe n-ar fi daca am scoate conotatia sexuala. Gasiti marturii ale lor chiar pe acest forum.

Daca sunteti asa de convins ca o astfel de taxa e ilegala, de ce nu preluati cazul initiatorului sa mergeti cu el in instanta?! Sau macar sa dati banii pt angajarea unui avocat.
Sunt zeci, sute de articole in presa in care diversi se plang ca si initiatorul. Toti zic ca se vor adresa instantei dar nu exista (eu n-am gasit) absolut nicio relatare a presei sau ceva in jurisprudenta care sa zice de ceva de vreun succes in anularea unei astfel de hotarari AG.
Hai, nu vreti sa faceti istorie, sa fiti primul care obtine anularea unei astfel de hotarari? Dar o hotarare facuta cu cap si coada, nu cu vicii de procedura.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
CipM, utilizator

Alte discuții în legătură

Taxa impusa de asoc de proprietari pentru animale de companie foy floricel foy floricel Asoc. de proprietari vrea sa impuna o taxa lunara pt toti detinatorii de câini. Invoca art. 47 lit.d din legea 230/2007 (chetuieli pe beneficiari) si art.50 ... (vezi toată discuția)
E normal sa trec la intretinere cainele? gabriella_2912 gabriella_2912 Este vb de asociatie de locatari. Ieri la sedinta s-a hotarat ca ptr fiecare animal din casa sa platim cate o taxa de 5 lei. Este normal \"? unde se duc banii ... (vezi toată discuția)
Aseară la a.g. s-a votat ca toți cei care au câini în bloc să plătească 5 lei / lună marinicafarafrica marinicafarafrica Aseara la sedinta de bloc cineva a venit cu ideia ca toti locatarii din bloc care au caine sa plateasca o taxa suplimentara la intretinere adica 5 lei pe luna. ... (vezi toată discuția)