avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi patrimoniale ale copilului înfiat: poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi patrimoniale ale copilului înfiat: poate intra în posesia părții sale de moștenire un copil adoptat ulterior decesului unuia dintre părinți?

Bună ziua,

Un copil al cărui părinte moare, se dezbate succesiunea fără ieșirea din indiviziune, pe certificatul de moștenitor apar mama, copilul și frații săi. Ulterior copilul este înfiat. Poate intra copilul în posesia părții sale de moștenire prin partaj succesoral după părintele natural?

Copilul a fost înfiat în anii '60 -'70, cel mai probabil printr-o adopție cu drepturi depline, pentru că din câte știu pe actul lui de identitate acum apar la părinți părinții adoptivi. Dar dacă adopția ar fi fost cu drepturi restrânse?

În plus, dacă adopția ar fi fost cu drepturi restrânse actul de naștere / actul de identitate ar fi indicat ca părinți pe părinții naturali, nu?

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Nikkal , utilizator 23:14, 10 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul ESTE proprietar asupra părții sale din moștenire (cota prevăzută în certificatul de moștenitor). De când este proprietar? Din clipa morții celui despre a cărui moștenire vorbim.
Poate să-și vândă cota parte, poate să face ce vrea cu ea...

Dacă veți privi speța din perspectiva clipei morții persoanei despre a cărei moștenire vorbim, veți vedea că adopția este ... din viitor, raportat la data morții. (= data de la care operează transmiterea moștenirii).
Altfel spus, nu are nicio importanță ce fel de adopție o fi fost aceea care s-a încheiat într-un moment din viitor, raportat la momentul transmiterii moșteniri.

Acceptarea moștenirii are efect retroactiv.
Adopția are efecte pentru viitor.

Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
romascanu, moderator
Mulțumesc mult pentru răspuns, am înțeles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de adoptie s-a facut? abby abby O persoana a fost adoptata dupa ce a implinit 14 ani , de care fratele tatalui firesc , in anul 1957 . A ramas valabil certificatul de nastere al adoptatului ... (vezi toată discuția)
Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire pentru copil infiat care a ramas cu initiala tatalui natural in descrierea numelui vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna ziua si Sarbatori fericite! Va rog sa ma ajutati in intelegerea urmatoarei situatii: O mama a nascut 3 copii : - primul a fost infiat ... (vezi toată discuția)