Un copil al cărui părinte moare, se dezbate succesiunea fără ieșirea din indiviziune, pe certificatul de moștenitor apar mama, copilul și frații săi. Ulterior copilul este înfiat. Poate intra copilul în posesia părții sale de moștenire prin partaj succesoral după părintele natural?
Copilul a fost înfiat în anii '60 -'70, cel mai probabil printr-o adopție cu drepturi depline, pentru că din câte știu pe actul lui de identitate acum apar la părinți părinții adoptivi. Dar dacă adopția ar fi fost cu drepturi restrânse?
În plus, dacă adopția ar fi fost cu drepturi restrânse actul de naștere / actul de identitate ar fi indicat ca părinți pe părinții naturali, nu?
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Copilul ESTE proprietar asupra părții sale din moștenire (cota prevăzută în certificatul de moștenitor). De când este proprietar? Din clipa morții celui despre a cărui moștenire vorbim.
Poate să-și vândă cota parte, poate să face ce vrea cu ea...
Dacă veți privi speța din perspectiva clipei morții persoanei despre a cărei moștenire vorbim, veți vedea că adopția este ... din viitor, raportat la data morții. (= data de la care operează transmiterea moștenirii).
Altfel spus, nu are nicio importanță ce fel de adopție o fi fost aceea care s-a încheiat într-un moment din viitor, raportat la momentul transmiterii moșteniri.
Acceptarea moștenirii are efect retroactiv.
Adopția are efecte pentru viitor.
Succesiune
deea28
Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)