avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... În ce condiții poate poliția rutieră să ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

În ce condiții poate poliția rutieră să însoțească participantul la trafic la spital pentru recoltarea probelor biologice?

Buna ziua, in ce conditii poate politia rutiera sa insoteasca participantul la trafic la spital pentru recoltarea probelor biologice?
Spre exemplu, daca soferul are 0 alcool in aerul expirat, iar la testul pentru substantele interzise indica un rezultat inconcludent, are politistul dreptul de a insoti persoana la o unitate medicala?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:46, 12 Mai 2019
Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testaţi în trafic cu un mijloc certificat care indică prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.
Nu e chiar aşa. Dacă aveţi peste 0,4 în aerul expirat e obligatoriu ca poliţistul să vă ducă pentru prelevare mostre biologice. De ce? Pentru că, de regulă, în sânge iese o valoare dublă faţă de cea în aerul expirat, iar de la 0,80 în sânge fapta constituie infracţiune.
Dacă aveţi sub o,40 în aerul expirat (după ce suflaţi în etilotest), atunci poliţistul are facultatea să vă conducă la spital pentru prelevare mostre biologice. Dacă vrea, e îndreptăţit să vă conducă. De regulă, cam de la o,20 în aer sunt duşi oamenii.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Mai citiți o data mesajul inițial, este vorba de 0,0 mg/l in aerul expirat, dar un rezultat incert la testul pentru droguri. Se aplica ultimul aliniat din art. 88 din Oug 195 /2002, cel citat de dl. avocat Pătrașcu.
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2019
latka, utilizator
(7) Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie, testaţi în trafic cu un mijloc tehnic certificat, care indică prezenţa, în produsele biologice, a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu probe biologice.

Deci daca testul este inconclusiv conducatorul nu are obligatia de a se supune probelor biologice?
Nu, din articol reiese ca doar dacă testul e negativ, nu e obligat. Testul incert e ceva care poate fi considerat ca exista probabilitatea ca persoana sa fi consumat substanțe psihoactive , dar mai precis ar ieși testele de sânge și atunci e obligat sa meargă la recoltare probe.
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2019
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcool la volan EUGURO EUGURO Buna ziua.Stie cineva in cat timp trebuie sa ajunga politia la spital pentru recoltarea probelor biologige pentru alcoolemie,din momentul depistarii in trafic? (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Adriana1235 Adriana1235 Buna ziua!Sotul meu a facut o gafa colosala...am mers la un gratar in familie si a vrut sa mute masina undeva la umbra..ea fiind in drum(pe un drum ... (vezi toată discuția)
Rezultat etilotest 0, dosar penal pentru sustragere de la recoltare de probe biologice Adrianadr Adrianadr Buna ziua tuturor ! Am ajuns sa scriu pe acest sait datorita faptului ca in tara aceasta , desi exista legi clare ...sau destul de clare....ele inca sunt ... (vezi toată discuția)