daca nu lucrez nicaieri si vreau sa-mi pletesc singur sanatatea, pensia si somajul cum trebuie sa procedez? unde trebuie sa merg?ce trebuie sa fac sa beneficiez de servicii medicale gratuite si de vechime?
multumesc
Iti inchei contract separat cu fiecare casa (de pensii, de sanatate si ag. de somaj). Pentru aceasta mergi la ei si te indruma. Vei plati : pensii :9,5 %+19,75% sanatate : 6,5%+7%+0,75% somaj 1%+2,5% din valoarea asigurata . de regula la 330 lei (minim pe economie) sau mai mult cat te hotarasti.
Numai Sanatate si Pensii . Pentru somaj nu exista asigurare facultativa.
Pentru contractul facultativ de asigurare la pensii, se plateste, in 2006, lunar 29,25% din 269 lei La aceasta contributie , de vreo78 lei/luna, acumulati anual cam 0,34 puncte pensie. Dupa 35 de ani de plata a acestei contributii iesiti cu o pensie de 300x0,34=100 lei/luna. Plata aceleasi sume la o banca sau la un fond de investitii este mult mai rentabila dar si cu alte riscuri. Oricum, dumneavoastra decideti.
Asigurarea la sanatate este putin mai complicata si pana acum cei care nu aveau contract de asigurare prin angajatori, erau pusi sa dovedeasca contributia la sanatate pe ultimii 5 ani. Daca nu o puteau dovedi, trebuiau sa o plateasca pe ultimii 5 ani la nivelul a 6,5%x sal.minim/luna, inclusiv penalizarile. Asa prevede si Legea 95/2006-a reformei in sanatate. Eu o consider, la acest capitol discriminatorie . Adica cei care sunt angajati sau obtin venituri impozabile nu trebuie sa-si dovedeasca plata contributiei pe ultimii 5 ani, dar cei fara serviciu, da. Pana si apatrizii ( cu sedere provizorie), platesc lunar numai 6,5% din salariu minim(330lei). Adica cetatenii romani fara serviciu si venituri imozabile sunt mai apatrizi decat apatrizii.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Intrerupere munca
NEFERTITI
Daca nu mai lucrez o perioada (sa zicem ca plec din tara), cum pot sa fac sa imi achit in continuare toate retinerile de pana acum - contributia la asigurarea ... (vezi toată discuția)