avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amânarea aplicării pedepsei...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Amânarea aplicării pedepsei...

La o alcoollemie de 1.50 respectiv 1.30... Există amendă penală , și amânarea aplicării pedepsei ??? Va mulțumesc anticipat...
Vă mulțumesc pentru timpul acordat D-na Avocat... Din păcate apelu meu a fost respins de Curtea de apel....Așa că am rămas cu suspendare pe o perioadă de 8 luni si cu supraveghere pe o perioadă de 2 ani ...
...
Doamna avocat, in cazul amanarii aplicarii pedepsei pt infractiunea prevazuta la art 336 CP, permisul de conducere nu este suspendat pt 90 de zile deoarece art 366 nu prevede suspendarea acestuia ci pedeapsa cu inchisoarea.
@aer2019:
Amanarea aplicarii pedepsei nu este o hotarare de condamnare, prin urmare permisul nu se anuleaza, daca la asta va refereati.
ART. 103 OUG 195/2002
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
d) pentru o perioadă de 90 de zile în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală;
e) pentru o perioadă de 90 de zile, când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (1) şi (3) din Codul penal.
..........................
Asa este domnule avocat, mea culpa! Nu am luat in calcul modificarile aduse de legea 152/2019.... .
Si totusi legile se bat cap in cap:

Conform art. 90 Cod Penal:
(1) Persoanei față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa și nu este supusă niciunei decăderi, interdicții sau incapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită, dacă nu a săvârșit din nou o infracțiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării și nu s-a descoperit o cauză de anulare.

In acelasi timp, in urma modificarilor aduse de Legea 152/2019, in OUG 195/2002 la Art. 103 al. 1 se adauga, sau se modifica litera (c), asa cum ati cum ati precizat si dvs. :

(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

Deci...ce sa intelegem? Amanarea aplicarii pedepsei, conform CP nu are ca efect atragerea aplicarii vreunei interdictii sau incapacitati. Dar, OUG 195/2002 prevede o interdictie in urma amanarii aplicarii pedepsei si anume interzicerea(suspendarea, ma rog) dreptului de a conduce pt o perioada de 90 de zile.... .

V-as ruga, daca dispuneti de timpul necesar sa va exprimati o opinie.
Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis georgiana32 georgiana32 buna ziua am fost condamnata la 10 luni inchisoare cf.art 83,84 NCP care dispune amanarea pedepsei-termen de incarcerare 2 ani pentru savarsirea faptei prev.de ... (vezi toată discuția)
Anulare permis ? ku990 ku990 am doua dosare penale ptr conducere fara permis, perioada intre ele fiind de o luna. Acum o zi a sosit si permisul, dobandit in perioada de cercetare, ... (vezi toată discuția)
Infractiune Ionkalu91 Ionkalu91 La 1,20 alcolemie in sange , la ce hotărâre judecătorească ma pot astepta, fiind la prima abatere, doar ce am mers nici un km si ma oprit poliția, ... (vezi toată discuția)