avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura fiscala

Am o societate furnizoare care nu vrea sa treaca denumirea de "FACTURA / invoice" ci trece "Purchase Credit Memo "
Ce pot face in acest caz?
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: anita68 , utilizator 17:45, 27 Mai 2019
Furnizorul ar putea sa treaca si "To our customer with love" sau nimic in loc de "Factura / invoice" si documentul ar fi la fel la fel de valabil dpdv al Codului Fiscal.
Codul fiscal nu prevede ca documentul trebuie numit in vreun fel. Gasiti elementele obligatorii ale unei facturi la art 319 L227/2015 (Codul Fiscal) -> [ link extern ]
" in practica se mai utilizeaza documentul "Credit note", care poate fi considerat justificativ in cazul in care cuprinde toate informatiile necesare identificarii operatiunii economice efectuate, chiar si in cazul in care nu este reglementat de legislatia contabila si fiscala din Romania, respectiv Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal si OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

De obicei, in practica, documentul "credit note" se utilizeaza doar intre parteneri stabiliti in Romania si parteneri stabiliti in state membre din Uniunea Europeana sau state terte.
Un astfel de document se emite de furnizor sau prestator pentru diminuarea obligatiilor de plata datorate de cumparatorul bunurilor sau beneficiarul de servicii.

In Romania, documentul "Credit note " nu se utilizeaza din punct de vedere fiscal intre parteneri stabiliti pe teritoriul national.

Astfel,documentul "Factura - Nota de credit" nu poate fi considerat document justificativ in contabilitate pentru inregistrarea receptiei cu semnul minus, deoarece nu se regaseste in nomenclatorul documentelor financiar-contabile cuprins in OMFP 3512/2008 si este emis cu semnul plus, desi reprezinta un retur de produs .

Daca furnizorul este stabilit in Romania, atunci este necesara emiterea facturii de stornare a marfii expirate, conform prevederilor Art.155 alin.(19) si Art.159 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regularizare declaratie 390 stelach stelach Buna seara am primit de la un furnizor intracomunitar , mai multe documente debit-note, pentru luni anterioare depunerii declaratiei 390. Care ar fi ... (vezi toată discuția)
Nota de constatare diferente - factura storno irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Am gasit in Ordinul 3512 - 2008 ca la receptia unor produse se poate intocmi Nota de receptie si constatare diferente (cod 14-3-1A). Acest ... (vezi toată discuția)
Note de credit Ana M Eliade Ana M Eliade Considerati ca notele de credit primite de la furnizori externi sunt documente legale pentru inregistrari in contabilitate? Puteti sa-mi indicati si o baza ... (vezi toată discuția)